COP27 završen: Osniva se fond za pomoć siromašnim zemljama najviše pogođenim klimatskim katastrofama

Foto-ilustracija: Unsplash (Greg Rosenke)

Nakon dvonedeljnih diskusija i pregovora, Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27) je završena.

Pored uobičajenih razgovora o globalnom zagrevanju i drugim klimatskim promenama, ove godine najveću pažnju pridobilo je pitanje ,,gubitaka i štete’’.

Prisećanja radi, pitanje ,,gubitka i štete’’ odnosi se na to da siromašne i zemlje u razvoju, koje su najviše pogođene klimatskim katastrofama, traže finansijsku pomoć za štetu nastalu kao posledica klimatskih promena, od visoko razvijenih zemalja koje u najvećoj meri i doprinose klimatskim promenama.

Zbog kompleksnosti teme i neslaganja u vezi sa njom, prvobitno planirani završetak Konferencije produžen je za još jedan dan, koji je doneo pozitivan ishod donošenjem odluke da se prihvata osnivanje zahtevanog fonda za pomoć siromašnim zemljama koje su najviše pogođene klimatskim katastrofama.

Iako je Konferencija iznudila važne odluke i inicijative, ostaje zaključak da su neka važna obećanja ostala neispunjena, a pitanja nedovršena. Zaključenjem Konferencije vlade su pozvane da u okviru svojih nacionalnih klimatskih planova, do kraja 2023. godine ojačaju i preispitaju ciljeve za 2030. godinu, uz ubrzane napore za postepeno ukidanje fosilnih goriva, što predstavlja ključ za ograničenje globalnog zagrevanja.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti