U okviru Tematskog dana rešenja COP27 pokrenute četiri inicijative

Foto: Farah Shimy (COP27)

Tematski dani u okviru Konferencije COP27 su završeni, a tokom Tematskog dana rešenja predsedništvo COP27 pokrenulo je četiri inicijative.

Prva inicijativa pod nazivom Održiva urbana otpornost za sledeću generaciju (SURGe) fokusira se na razvoj održivih gradova, odnosno na stambene objekte, gradsku vodu, urbanu mobilnost, otpad i energiju.

Inicijativa Niskougljenični transport za urbanu održivost (LOTUS) ima za cilj da ubrza tranziciju prema transportnim sistemima sa niskim emisijama. Transport čini 37 odsto emisija CO2 iz sektora krajnje upotrebe, zbog čega ova inicijativa predstavlja prioritet za Predsedništvo COP27.

Sledeća, inicijativa Prijatelji ekoloških nacionalnih investicionih planova u Africi i zemljama u razvoju, odnosi se na podršku u njihovim planovima za prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promena. Identifikovaće se nedostaci i predložiti skup osnovnih smernica, kriterijuma i saveta o politici, kako bi se ubrzala implementacija Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, Nacionalno utvrđenog doprinosa i Pariskog sporazuma.

Poslednja, inicijativa 50 do 2050, ima za cilj da se do 2050. godine tretira i reciklira 50 odsto čvrstog otpada proizvedenog u Africi.

Tokom dana u okviru nekoliko sesija skrenuta je pažnja na urbanizaciju i klimatske promene, a osigurano je i da gradovi širom sveta budu deo klimatskih rešenja za ubrzane akcije na više nivoa.

Takođe, održan je i ministarski sastanak za metan, gotovo godinu dana nakon početka pokretanja Globalnog obećanja o metanu na prošlogodišnjem COP26. Tom prilikom istaknuti su ključni napori koji su potrebni za postizanje smanjena emisije metana, a postavljen ambiciozan cilj glasi da se postigne smanjenje globalnih emisija metana od najmanje 30 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 2020. godine.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti