Uz ProCredit do najveće solarne elektrane na zemlji u Srbiji

Foto: ProCredit banka

Predstavnici ProCredit banke i kompanije MT-KOMEX potpisali su danas ugovor o finansiranju bifacijalne elektrane „DeLasol“, koja će biti najveća solarna elektrana na zemlji u Republici Srbiji.

Na području opštine Lapovo počeli su pripremni radovi na izgradnji elektrane koja će se prostirati na površini od 12 hektara i biće priključena na trafostanicu. Osim po veličini i broju solarnih panela kojih je čak 17.980, ova solarna elektrana biće najveća i po snazi. Na godišnjem nivou proizvodiće 15.000 megavat-sati električne energije.

Bifacijalni paneli imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Solarni paneli biće postavljeni na specijalno napravljenu konstrukciju koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja.

U skladu sa svim propisima izrađen je elaborat o proceni uticaja i zaključeno je da „DeLasol“ neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.

ProCredit banka je prepoznata kao banka prvog izbora kada je u pitanju finansiranje zelenih investicija. U ovom trenutku, više od 135 miliona evra portfolija banka, nalazi se upravo u „zelenim“ kreditima.

Da najbolji idu uz najbolje pokazuje i ova saradnja sa kompanijom MT-KOMEX koja je lider kada je reč o izgradnji solarnih elektrana u našoj zemlji. Do sada su izgradili i isporučili opremu za veliki broj solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, ukupne instalisane snage 60 MW. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti