Čista energija će ove godine po prvi put „preduhitriti“ ugalj u Americi, prognoziraju stručnjaci

Početkom maja, Sjedinjene Američke Države su postavile sopstveni rekord u polju obnovljivih izvora energije s obzirom na to da je udeo energije sunca, vetra i vode u energetskom miksu nadmašio udeo uglja 40 dana u nizu, od 25. marta do 3. maja, potvrđeno je. Tako je oboren prethodni najveći broj dana – 9 – postignut 2019. godine. Tokom iste godine, ukupan broj dana tokom kojih su „zeleni“ energenti nadjačali prljave u ovoj zemlji je iznosio 38.

Foto-ilustracija: Pixabay

Značajni rast čiste energije, i snabdevanje barem petine potrošača svakog dana u tom periodu, se pripisuje povoljnim vremenskim prilikama, koje su smanjile troškove proizvodnje u solarnim elektranama i hidroelektranama, ali i padu potrošnje električne energije uslovljenom zatvaranjem industrijskih postrojenja i kancelarija i boravkom u domovima, saopštio je Institut za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu. Ugalj je prvi energent koga se odriču elektroprivredna preduzeća suočena sa smanjenom potražnjom, zato što su obnovljivi izvori energije jeftiniji i često podržani državnim propisima.

Pojava novog virusa ima potencijal da, prema izveštaju pomenutog instituta, ubrza energetsku tranziciju u Americi uprkos tome što je podriva administracija predsednika Donalda Trampa, podupirući industriju fosilnih goriva.

Nacionalno ministarstvo energetike upozorilo je da bi oslanjanje na solarne elektrane i vetroelektrane moglo da smanji pouzdanost mreže s obzirom na neujednačen intenzitet i prekide proizvodnje.

Ipak, ukoliko se trenutni trendovi u američkoj energetici izazvani zdravstvenom krizom nastave, institut prognozira da postoji verovatnoća da po prvi put u istoriji, na godišnjem nivou, u proizvodnji energije – obnovljivi izvori energije nadjačaju ugalj.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti