CHARGE&GO ŠIRI MREŽU ELEKTROPUNJAČA

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Kada pomislite na električni automobil prva asocijacija je gde napuniti vozilo! Dobro rasprostranjena mreža punjača je vozačima e-automobila neophodna kako bi isplanirali svoja putovanja. Za brz i lak pronalazak elektropunjača i jednostavno punjenje tu je prva digitalna platforma i aplikacija .

Svoj doprinos razvoju elektromobilnosti u našoj zemlji daju promocijom i instaliranjem punjača. Do sada su na više od 40 lokacija na putevima i autoputevima Srbije postavili elektropunjače snage od 22 do 180 kW, a do kraja 2022. godine mreža će pokrivati čak 100 punjačkih mesta, na kojima će sve više biti ultrabrzih punjača veće snage.

Prateći uspešan početak godine kada je kompanija u rad pustila elektropunjač snage 120 kW na OMV pumpi u Lapovu, početkom jula je instaliran i najjači punjač za električna vozila u njihovoj mreži, na OMV pumpi Martinci 1, u smeru ka Beogradu.

Punjač koji se nalazi na ovoj pumpi je izlazne snage 180 kW, a maksimalna snaga mu je 300 kW. U planu je da se jednostavnim dodavanjem energetskih modula ta snaga postepeno povećava do njene ukupne snage. Punjač Unity 180 proizvođača Kostad Siemens, proizveden je u Austriji i radi na temperaturama u rasponu od -30 do +50 °C. Podržava CCS standard DC punjenja, a izlazna snaga, ukoliko su istovremeno u upotrebi oba CCS priključka, iznosi 2 × 90 kW.

Vlasnici električnih vozila imaju mogućnost da koriste i druge ultrabrze punjače koji se nalaze na OMV pumpama: u Doljevcu, na autoputu Niš-Vranje, gde je instaliran ultrabrzi punjač od 150 kW (drugi po snazi elektropunjač dostupan na benzinskim stanicama OMV-a), na Gradini, graničnom prelazu kod Dimitrovgrada (90 kW), kao i u Bačkoj Topoli gde se nalazi još jedan Unity 180 kW.

U fokusu:

Nova punjačka mesta u maloprodajnim lancima

Osim strateškog širenja mreže ultrabrzih punjača na auto-putevima, vredni radnici kompanije postavljaju punjače i na lokacijama maloprodajnog lanca Stop Shop. Od početka avgusta vozači električnih vozila mogu da svrate do Stop Shop-a u Sremskoj Mitrovci, Lazarevcu i Požarevcu i dopune svoje baterije, a od septembra radi i punjač od 120 kW na parkingu Stop Shop-a u Vršcu. Očekuje se da uskoro budu pušteni u rad punjači snage u rasponu od 24 do 120 kW i na drugim Stop Shop lokacijama širom Srbije.

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Vozači električnih automobila znaju da se na mapi mreže najlakše lociraju svi punjači. Tu treba pomenuti brze i ultrabrze punjače na GAZPROM benzinskim stanicama, kao i na četiri naplatna punkta na autoputu, i to kod Vrčina, Horgoša i Trupala-Niš. U Novom Sadu i Kragujevcu, u tržnim centrima Promenada i Big Fashion, dostupni su AC punjači Schneider Electric. Predstavnici automobilske industrije u Srbiji, British Motors, AK Kompresor i Hit Auto takođe su izabrali mrežu.

Šta nudi platforma Charge&GO?

Digitalna platforma i aplikacija omogućava vozačima elektičnih vozila da lako lociraju najbliže punjače i da ih brzo i jednostavno dopune. Platforma pruža vozačima efikasnu uslugu punjenja i plaćanja korišćenja mesta za punjenje, kao i mogućnost kompanijama da daljinski upravljaju svojom mrežom punjača. To obuhvata brojne usluge, kao što su kontrola punjenja, praćenje rada punjača, određivanje cena, ograničavanje upotrebe i pregled sesija punjenja.

Najlakši način za proveru lokacija i dostupnosti punjača u ovoj mreži predstavlja aplikacija. Iako svim punjačima može da se pristupi na više načina (pomoću QR koda ili broja punjača), ako preuzmete aplikaciju, automatski dobijate nižu cenu, usmeravanje putem GPS navigacije i pristup neverovatno razgranatoj mreži od 170.000 punjača u 30 zemalja širom Evrope.

Priredila: Milica Radičević

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala UPRAVLJANJE OTPADOM.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti