Bambi kao primer i inspiracija u očuvanju životne sredine

Foto: Bambi

Nakon što je 2019. godine Bambi postao deo Coca-Cola HBC porodice, ambicije kompanije u domenu održivog poslovanja značajno su osnažene. Sinergija sa kompanijom međunarodne reputacije donela je novo iskustvo u sagledavanju tema koje se tiču ekologije i još suptilniji pristup rešenjima. 

Kako bi se strateški pristupilo održivosti, Bambi je kreirao dokument pod nazivom „Misija održivosti do 2030. godine” u kom su definisali konkretne ciljeve u ovoj oblasti. Zatim su formirali međusektorski tim sa primarnim zadatkom da se podrži implementacija zelenih rešenja i radi na odgovornom odnosu prema prirodnim resursima

U julu 2020. godine Bambi je u potpunosti prešao na upotrebu obnovljivih izvora energije, a dve trećine voznog parka zamenili su vozilima sa pogonom na tečni naftni gas. Veliku pažnju su posvetili smanjenju potrošnje vode, a ostvarena ušteda u periodu od 2010. do 2021. godine iznosi neverovatnih 55 odsto. Pridružujući se inicijativi Svet bez otpada, Bambi je odredio i dostizanje nultog otpada 2025. godine. Za postizanje ovog cilja pokrenut je set aktivnosti kako kroz infrastrukturna ulaganja, tako i kroz stalnu edukaciju zaposlenih o upravljanju otpadom

U skladu sa planovima kompanije za povećanje kapaciteta proizvodnje, Bambi je u 2022. godini realizovao i projekat izgradnje reciklažnog dvorišta površine 500m², koji omogućava privremeno pakovanje svih vrsta otpada koji se generiše na lokaciji fabrike. Iako su cene materijala za gradnju naglo i neočekivano porasle gotovo dvostruko, te je i sama investicija značajno premašila planirani budžet, kompanija je bila odlučna da istraje u izgradnji ovakvog objekta. Prilikom projektovanja, odabrani su materijali koji će imati funkciju poboljšanja energetskih svojstava samog objekta, a reciklažno dvorište zamišljeno tako da može prihvatiti čak 30 različitih vrsta otpada. 

Foto: Bambi

Nataša Jovanović, specijalista za sistem zaštite životne sredine, navodi da novo reciklažno dvorište omogućava i sortiranje komunalnog otpada i njegovo preusmeravanje na dalju preradu  ili tretman takozvanog kooprocesuiranja, odnosno spaljivanje i dobijanje energije za neki drugitehnološki proces. Ona dodaje da su koristi reciklažnog dvorišta vidljive ne samo kroz činjenicu upravljanja različitim vrstama otpada , već i u tome što kompanija dobija energetski efikasan prostor, standardizovan i po pitanju bezbednosti na radu, protivpožarne zaštite i zaštite životne sredine.

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala UPRAVLJANJE OTPADOM

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti