Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Foto-ilustracija: Pixabay (mute_gemini)

Još se u julu dalo naslutiti kako će ove godine ekstremno visoke temperature uz nedostatak padavina najviše negativnog uticaja ostaviti na kukuruzu.

Vremenske prilike su već tada smanjile prognoze za njegov, ali i prinos suncokreta, krompira i šećerne repe.

Rod manji za 10 miliona tona

Ali, kukuruz je na ovim prostorima jedna od najviše uzgajanih kultura pa ono što se događa ovog leta nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Loše oprašivanje, manji broj klipova, sitna zrna ratare dovodi do velikih problema. Čak nisu sigurni ima li smisla ulaziti kombajnom u polja jer će u najboljem slučaju imati 50 postotni prinos od prošlogodišnjeg.

Slična je situacija u mnogim evropskim zemljama. Već se sada govori o najslabijoj berbi u poslednjih 15 godina, navodi Agrarheute pozivajući se analizu konsultantske kompanije Strategie Grains.

Dakle, prema njihovim podacima rod bi mogao biti manji za 10 miliona tona, odnosno 55,4 mil. t što je najmanja količina u poslednjih 15 godina. Julska prognoza predviđala je 65,4 mil. t što znači da je avgustovska korigovana za značajnih 15 odsto.

I američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) u svom je poslednjem izveštaju smanjilo prognoze za evropsku berbu za osam miliona tona, sa 68 na 60 mil. t.

Ostatak možete pročitati OVDE.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti