Bugarska vlada odobrila plan koji će uništiti Nacionalni park Pirin

FOTO: WWF

Prošle nedelje bugarska vlada ignorisala je želju 76.000 građana koji su se zauzeli za zaštitu lokaliteta UNESCO-ve svetske baštine u Bugarskoj i odobrila plan upravljanja, destruktivan za Nacionalni park Pirin. Prilikom donošenja odluke ignorisani su zakoni Bugarske i preporuke UNESCO-vog Komiteta.

Privremeni ministar životne sredine i voda napravio je ozbiljan korak ka omogućavanju izgradnje u Pirinu, koje bi ugrozilo biljni i životinjski svet u regionu. Ministar je doneo odluku u kojoj se navodi da za nacrt plana upravljanja, za kojeg WWF i lokalne organizacije smatraju da je izuzetno opasan za Pirin, nije potrebno sprovesti postupak procene uticaja na životnu sredinu . Ova odluka se kosi sa zakonima Bugarske o životnoj sredini i lišava građane mogućnosti da iskažu svoj stav, jer je dat izrazito kratak rok žalbe na odluku..

U donetoj odluci, Ministarstvo tvrdi da novi plan upravljanja neće imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, tako da ekološke procene nisu potrebne. Nacrt plana omogućava izgradnju na 12,5 puta većoj teritoriji u odnosu na trenutno građevinsko područje i može da dovede do komercijalne seče šuma na površini koja čini blizu 60% Parka.

Prekršeno bugarsko zakonodavstvo i preporuke UNESCO-a

Dva nacionalna zakona su jasno ignorisana u novoj odluci Ministarstva – Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o zaštiti biodiverziteta. Privremena Vlada nije uzela u obzir preporuke UNESCO-vog Komiteta koje su donete na Godišnjem sastanku u Istanbulu 2016. godine, gde je Komitet nedvosmisleno istakao da novi plan upravljanja Nacionalnim parkom Pirin mora sadržati procenu uticaja na životnu sredinu, kao i ocenu prihvatljivosti u odnosu na ciljeve evropske ekološke mreže Natura 2000.

FOTO: WWF

Ugrožena prava građanstva

Preko 78.000 ljudi potpisalo je peticiju u znak podrške Nacionalnom parku Pirin i očuvanju njegove netaknute prirode, slanjem pisma bugarskom premijeru. Ovo je najveća podrška za prirodu i ujedno najveća WWF-ova kampanja u Bugarskoj do sada, koja pokazuje značajnu vrednost ovog područja za društvo u celosti. Ministarstvo je pokazalo nedostatak poštovanja prema svim ovim građanima, jer je odluka doneta sa rokom od tri dana za podnošenje žalbe, uoči trodnevnog praznika, ne ostavljajući vremena za učešće javnosti i procenu nezavisnih institucija.

FOTO: WWF

Sledeći korak za odobrenje nacrta plana je da bude podnet Vrhovnom stručnom savetu za životnu sredinu. WWF poziva privremenu Vladu da odmah preispita sporne odluke o tako važnom pitanju kao što je priroda Evrope.

Izrazite svoju podršku i pošaljite pismo premijeru da preduzme momentalne mere za očuvanje Pirin Nacionalnog parka na: https://makeyourmark.panda.org/pirin

Napomene:

– Dva nacionalna zakona su ignorisana novom odlukom Ministara – Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o zaštiti biodiverziteta. Oba zahtevaju obavezno sprovođenje procena uticaja na životnu sredinu svih planova koji dovode do strukturnih promena i moguće izgradnje u zaštićenim područjima.

– WWF je pokrenuo međunarodnu kampanju za podršku očuvanja Nacionalnog parka Pirin u novembru 2016. godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti