Bristolom patrolira „policija“ za zločine prema životnoj sredini zarad čistijeg grada

Bristol je lučki grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i rodno je mesto autorke „Harija Potera“ Džoan Rouling, a samim tim i rodno mesto – magije. U nedostatku vradžbine čistius gradio zarad čistijeg grada, Bristolom patrolira „policija“ koja sankcioniše prestupe stanovnika prema njihovom okruženju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Do sada je ovaj posao bio poveren kompaniji Kingdom i ograničen na gradsko jezgro, a sada je prešao u ruke 3GS i proširio se i dalje od samog centra Bristola. Prema sopstvenim tvrdanjama, preduzeće 3GS pruža stručne i etičke usluge upravljanja zaštitom životne sredine.

Kako bi se osiguralo da službenici ne sprovode tiraniju nad građanima, oni neće primati bilo kakav bonus na osnovu toga koliko kazni izdaju.

Pomeranje granice teritorije na kojoj stanovnici mogu da dobiju ekološku kaznu pratilo je i produženje liste kažnjivih prekršaja.

Službenici izdaju fiksne kazne onima koji bacaju smeće van kanti i kontejnera, lepe plakate na nedozvoljenim mestima, crtaju grafite, ostave vozila napuštenim ili ne počiste nered za svojim psom.

Tokom prve nedelje poslovanja „uhvatili“ su više od 630 prestupnika prema životnoj sredini.

„Razvoj čistijeg i prijatnijeg grada za život i rad ostaje jedan od mojih prioriteta“, rekao je Marvin Ris, gradonačelnik Bristola, naglašavajući da je njegovo održavanje – odgovornost svih.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti