Bosna i Hercegovina prva po izvozu falsifikovane ambalaže u EU

Foto-ilustracija: Pixabay

Blizu 80 odsto sve falsifikovane ambalaže oduzete na granicama Evropske unije potekla je iz Bosne i Hercegovine, ukazuje izveštaj Evropske komisije. Time je Bosna i Hercegovina dospela na drugo mesto liste država iz kojih je dolazio najveći broj falsifikovanih artikala u 2018. godini, piše Nova ekonomija.

Vrednost ove zaplenjene ambalaže je nešto veća od milion evra, a Evropska unija je na svojim granicama i naknadno presrela robu u vrednosti od 740 miliona evra.

Najviše artikala koji krše intelektualnu svojinu je, kao i prethodnih godina, došlo iz Kine, nešto više od polovine.

Za konkretne kategorije proizvoda, najčešća zemlja iz koje su dolazila alkoholna pića bez adekvatnih licenci je Severna Makedonija, iz Turske su dolazila ostala pića, parfemi i kozmetika, računarska oprema iz Indije, dok su falsifikovane cigarete najčešće dolazile iz Kambodže.

Evropska unija je u 2018. godini zaplenila 20 odsto više falsifikovane robe nego prošle godine, dok su proizvodi za svakodnevnu upotrebu i proizvodi koji bi potencijalno mogli ugroziti zdravlje potrošača, poput hrane i pića, činile oko 37 odsto svih oduzetih artikala.

Evropska komisija je saopštila da direktni gubici preduzeća iz Evropske unije zbog falsifikovane robe iznose 56 milijardi evra godišnje, što odgovara gubitku zaposlenosti od skoro 468.000 radnih mesta.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti