Teritorijalne vode Velike Britanije dobijaju najveću vetroelektranu na moru

Foto-ilustracija: Unsplash (Shaun Dakin)

Norveškom „Equinor-u“ i britanskom „SSE Renewables-u“ poveren je posao izgradnje najveće svetske vetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije.

To je investicija vredna 10,2 milijarde evra, objavio je „Equinor“.

Dvema energetskim grupama dodeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vetroelektrana na području peščanog spruda Dodžer Benk u Severnom moru kapaciteta 3,6 GW, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za snabdevanje za oko 4,5 miliona britanskih domaćinstava, stoji u saopštenju „Equinora“.

Vetropark će se sastojati od tri projekta – „Creyke Beck A“, „Creyke Beck B“ i „Teesside A“, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 GW struje.

Investicija obuhvata razdoblje od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude doneta tokom iduće godine. Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna veleprodajna cena za megavat struje je oko 45 evra.

“Sada je više nego jasno da što više vetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju”, rekao je Džon Sauven, izvršni direktor Grinpisa u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da “bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske promene”.

SSE, čije je sedište u Škotskoj, a deonice na Londonskoj berzi, biće nadležna za izgradnju veetroelektrane, dok će „Equinor“ biti izvršilac.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti