Bon: Majski pregovori o klimatskim promenama su privedeni kraju, šta dalje?

Foto: IISD

Majski pregovori u okviru Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija (UNFCCC), u Bonu (Nemačka), protekli su u znaku razrešavanja tehničkih poteškoća zarad pripreme terena za ispunjavanje ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i uobličavanja pravila koja će povući ekonomije zemalja potpisnica ka budućnosti nultog ugljeničnog otiska. U nastupajućem periodu, tehničke smernice dobiće i politički karakter.

Po uzoru na tradiciju pacifičkih naroda, upriličen je Talanoa dijalog tokom kojeg su, u miroljubivoj atmosferi, učesnici potražili odgovore na pitanja: Gde smo sada? Gde želimo da budemo? Kako da stignemo do tamo?

Ostvaren je i napredak u oblasti izrade pravilnika za Pariski sporazum – pogotovo kada je reč o „globalnoj proceni“, skupovima koji će se održavati u petogodišnjim ciklusima kako bi se povećala ambicija, a sa njom i napori, a sa njima i rezultati, nacionalnih planova. Rok za zaključivanje pravilnika je 24. konferencija strana će se održati u poljskom gradu Katovice u decembru. Kako bi se što bolje pripremili za ovaj događaj, delegati su odlučili da se ove godine sastanu još jednom. Vreme i mesto narednog okupljanja? Septembar, u Bangkoku (Tajland).

Da li su učesnici zadovoljni ishodom sastanaka u Nemačkoj?

Kamila Born, iz udruženja E3G, je izjavila: „Pregovori su prošli bolje od očekivanog. Zemlje su pokazale ozbiljne namere u sprovođenju Pariskog sporazuma i u Bonu zasukale rukave.“

Muhamed Adou, ispred humanitarne organizacije iz Ujedinjenog Kraljevstva, je, s druge strane, izrazio zabrinutost oko obezbeđivanja novčanih sredstava za transformaciju privreda zarad neutralisanja negativnih efekata globalnog otopljavanja: „Finansiranje nije tek jedan od segmenata pregovora, već je neophodno kako bi se ispunili nacionalni planovi koji su srž ugovora sklopljenog u francuskoj prestonici. Kako bi Pariski sporazum doživeo uspešnu realizaciju, najpre je potrebna uspešna realizacija Konferencije strana u Poljskoj. Od ogromne važnosti za nju je sigurnost o prilivu novca za projekte.“

Li Šu, predstavnik zaštitnika životne sredine, Greenpeace, osvrnuo se na održani Talanoa dijalog. „Talanoa dijalog je probudio duh saradnje i postavio temelje porasta ambicije, prevazilazeći upiranje prstom na krivce i podsećajući sve da delimo istu planetu i da moramo da učinimo više kako bismo je zaštitili. Raspoloženje koje je stvorila Talanoa već se oseća u unapređenim klimatskim „metama“ na nivou pojedinačnih država, a raduje nas činjenica da su predvodnice procesa Evropska unija i Kina,“ rekao je Šu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti