Biljni „biftek“ proizveden tehnologijom 3D štampe – rešenje svetskog problema gladi?

Sve veći broj preduzeća na tržište izbacuje „odštampanu“ hranu. Nekada je za pravljenje malog, osnovnog oblika uz pomoć 3D štampe bilo neophodno nekoliko sati. Napredak štampača pružio je mogućnost masovne proizvodnje 3D hrane.

Foto: Facebook NOVAMEAT (screenshot)

Italijanski bioinženjer Đuzepe Šonti izumeo je zamenu za meso na bazi biljaka koja se proizvodi pomoću visokorazvijene tehnologije štampanja. Kako bi svoje revolucionarno dostignuće učinio dostupnim na svim svetskim tržištima, osnovao je kompaniju Novameat.

Za razliku od konkurenata, Novameat se koncentriše na imitiranje vlaknaste teksture mesa. Šonti ju je postigao koristeći znanja iz oblasti tkivnog inženjeringa i bioštampe.

Za pravljenje trodimenzionalnog „mesa bez mesa“ upotrebljava se pasta od prirodnih biljnih sastojaka. Ona se propušta kroz štampač kako bi se dobio krajnji proizvod. U toku jednog sata moguća je proizvodnja 200 grama mesa po ceni od 4 evra. Pored govedine, tehnologijom 3D štampe može da se pravi i piletina, kao i druge vrste mesa.

Inspiracija za nastanak Novameat bila je dvojaka. Šonti je prvenstveno bio zabrinut za održivost planete. Stočarstvo u ogromnoj meri crpi ograničene vodne i zemljišne resurse i stoga je, zarad opstanka čovečanstva, potrebno pronaći alternativu za govedinu. Potrošnja crvenog mesa svakako je odranije dovedena u vezu sa povećanom stopom smrtnosti uzrokovanom hroničnim bolestima.

Pored toga, „odštampano“ meso moglo bi da bude rešenje za svetski problem gladi i nestašice hrane. Novameat može da bude sterilisana i upakovana i da „prelazi“ dugačak put. Dodatna prednost ove vrste hrane je i to što za svoje čuvanje ne zahteva niske temperature.

Ukoliko do sada i niste povezivali ovo dostignuće sa naučnom fantastikom, sada hoćete! U Šontijeve „bifteke“ moguće je ubrizgavanje lekova što bi pomoglo obolelim ljudima na udaljenim lokacijama.

Način na koji funkcioniše štampanje hrane možete da pogledate na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=lwCr3hhTG54

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti