Bilateralni susreti na marginama Ministarske konferencije u Beogradu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se na marginama Ministarske konferencije „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi“, sa predstavnicima delegacija BJR Makedonije, Bosne i Hercegovine i Grčke koje, uz delegacije iz 22 zemlje učestvuju u radu dvodnevne Konferencije, koja se održava u Beogradu.

Odvojeni bilateraln susreti bili su prilika za razmenu informacija o dosadašnjoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine i dogovore o njenom unapređenju. Ministar Trivan je tokom svih bilateralnih sastanaka istakao da životna sredina nema granice i pozvao da se ojača saradnja u borbi za zdravu životnu sredinu za dobrobit svih naroda na ovim prostorima.

Tokom susreta ministra Trivana sa zamenikom ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja BJR Makedonije Janijem Makradulijem obostrano je ocenjeno da su izazovi dve susedne zemlje u zaštiti životne sredine zajednički i da nameću potrebu da se usklade aktivnosti i udruže sredstva u podizanju standarda u ovoj oblasti.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U razgovoru je istaknuto da je obema zemljama važna regionalna saradnja u zaštiti životne sredine, da je pošumljavanje najbolji odgovor na klimatske promene i da zajednički projekata kao monitoring zagađenosti vazduha, mogu biti podržani sredstvima fondova EU.

Delegacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a u kojoj je bila i predstavnica Republike Srpske Radmila Kostić, izrazila je zadovoljstvo zbog posete Srbiji i učešća na Ministarskoj konferenciji koja je, kako su istakli, odlično organizovana.

U razgovoru je izražena obostrana spremnost da se otvoreno razgovara o svim pitanjima zaštite životne sredine koja je zajednička tema za sve države regiona i od interesa za sve narode, da se nastavi zajednička inicijativa na čišćenju reke Lim i razmotre mogućnosti proširenja saradnje kao i da se razmene oficijelne posete resornih ministarstava.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na bilateralnom sastanku ministra Gorana Trivana sa visokim predstavnikom Grčke zaduženim za oblast životne sredine Sokratisom Famelosom, razmatrane su mogućnosti daljeg razvijanja saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, i predloženi njeni pravci.

Dogovoreno je jačanje saradnje Grčke i Srbije u oblasti zaštite životne sredine, razmenom znanja i iskustava, ekonomskom saradnjom i povezivanjem i zajedničkim projektima u oblasti cirkularne ekonomije.

Sagovornici su ocenili da je jačanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine u regionu put za mir, stabilnost i razvoj ovog područja, na dobrobit građana i međunarodne zajednice.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti