Dijalog sa civilnim društvom neophodan za rešavanje problema u životnoj sredini

Foto: https://pixabay.com

Skup pod nazivom „To je naša životna sredina: podeli, pokaži da ti je stalo i uključi se“ održan je juče sa ciljem da se promoviše veće učešće javnosti u procesima donošenja odluka u oblasti životne sredine.

Timovi volontera iz mreže Arhus centara uključili su predstavnike iz Kragujevca, Niša, Novog Beograda, Novog Sada i Subotice, zatim Pokreta Gorana iz Sremskih Karlovaca i Solagro tima iz Beograda, koji su prezentovali učesnicima skupa aktivnosti i promotivne kampanje kako bi se unapredio javni dijalog u rešavanju ekoloških problema.

Učesnici su pogledali dokumentarni film „Plastični okean”, režisera Krega Lesona, koji ukazuje na štetno dejstvo plastike koja dospeva u okean, rastavlja se na čestice koje privlače otrovne materije i zatim ulaze u lanac ishrane, saopštio je OEBS.

Posle filmske projekcije usledila je panel diskusija na temu kako unaprediti učešće javnosti u konsultativnim procesima koje se odnose na zaštitu životne sredine kroz primere dobre prakse kojim se otvaraju novi kanali za dijalog.

Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji je rekao da se najbolja rešenja za izazove u životnoj sredini mogu postići ukoliko sve zainteresovane strane daju svoj doprinos.

– Održiva životna sredina je ona koja omogućuje privredni rast uz poštovanje prava za zdravu i bezbednu životnu sredinu i ovaj koncept je moguć ukoliko postoji otvoren dijalog sa civilnim društvom“, rekao je Klejton.

Obeležavanjem Nedelje ljudskih prava od 3. do 10. decembra, Srbija će se naći na globalnoj mapi država koje ove godine obeležavaju 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti