Besplatan ulaz u Nacionalne parkove Crne Gore

Foto: nparkovi.me
Foto: nparkovi.me

U cilju skretanja pažnje javnosti na prirodne vrednosti zaštićenih područja, a povodom značajnih ekoloških datuma, međunarodnog dana biodiverziteta, koji je bio 22. maja, i međunarodnog dana evropskih parkova, 24. maja, danas, uprava Nacionalnih parkova, odobrila je besplatan ulazak.

Cena ulaznice za NP Prokletije košta 1 evro, NP Lovćen dva evra, za nacionalne parkove Durmitor i Biogradska gora po tri evra, i NP Skadarsko jezero četiri evra. U cene ulaznica je uračunat ulazak u Centre za posetioce.

– Pozivamo sve ljubitelje boravka u prirodi i aktivnog odmora, da uz besplatan ulaz posete Nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije. Posetioci će biti u prilici da, između ostalog, pešače edukativnom stazom oko Crnog i Biogradskog jezera, Ivanovim koritima, vidikovcima i „Stazom vuka“ na Lovćenu, dolinom Grebaje i obodom Hridskog jezera, da prošetaju ribarskim naseljima Skadarskog jezera, planinare i uživaju u vrednostima zaštićenih prirodnih područja, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

U cilju pripreme turističke sezone, Nacionalni parkovi Crne Gore realizovali su niz aktivnosti kao što su akcije uređivanja prostora najfrekventnijih lokacija i staza, zamena dotrajalog i postavljanje novog parkovskog mobilijara, signalizacije i infotabli.

U završnoj fazi je kompletiranje novog veb sajta i aplikacija koje će sadržati sve informacije o najznačajnijim lokacijama i turističkoj ponudi svih pet parkova.

Nacionalni parkovi Crne Gore obuhvataju 7,7% državne teritorije i da su karakteristični po svojim prirodnim, ekološkim i drugim vrednostima i da svaki na svoj način privlači različite ciljne grupe.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti