Proizvođači malina nezadovoljni otkupnom cenom

Foto-ilustracija: Pixabay

Proizvođači malina nezadovoljni su otkupnom cenom. Predsednik Asocijacija malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da bi uskoro mogao da se organizuje protest zbog niskih otkupnih cena.

Kako navodi predsednik Asocijacije malinara, proizvođači traže prosečnu otkupnu cenu od 1,75 EUR po kilogramu, koliko košta najlošija klasa maline.

Izvozne cene maline se kreću od 1,95 EUR do 2,20 EUR po kilogramu za rolen, najkvalitetniju vrstu – rekao je Radović i dodao da se od države ne traži nikakav novac, već samo da svojim autoritetom utiče na otkupljivače da dođu na razgovore i kontroliše ih da se ne ponašaju monopolski prilikom utvrđivanja cena, kao i da se proveri da li plaćaju porez na dobit.

Belgijska firma CROP’S je, prema njegovim rečima, ponudila akontnu (garantovanu) cenu u decembru prošle godine od 100 dinara za kilogram malina, a ovih dana je kompanija Sirogojno ponudila 120 dinara.

Radović je procenio da će ove godine rod maline biti upola manji, jer je suša prošle godine uništila zasade, pa će to smanjiti prinos za oko 30%, a oko 20% će biti šteta zbog ovogodišnjeg grada.

Radović je rekao da je problem i kako naći radnike koji uz hranu i smeštaj dnevno mogu da zarade od 1.800 do 2.500 dinara, zavisno od toga koliko naberu.

– Ako ne dogovorimo bar minimalnu otkupnu cenu od 1,75 EUR po kilogramu zapustićemo malinjake, neki već jesu zbog niskih otkupnih cena, pa neka otkupljivači razmisle od koga će kupovati maline – kazao je Radović.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti