Beograd uspostavlja nov sistem obaveštavanja građana o zagađenosti vazduha

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je juče zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem u Gradskom zavodu za javno zdravlje sastanku čiji cilj je bio pružanje građanima pravovremenih informacija o zagađenosti vazduha u realnom vremenu.

Foto: Grad Beograd

Sastanku su prisustvovali v. d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, direktorka Gradskog zavoda dr Dušica Matijević, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić, šef kabineta direktora Instituta za javno zdravlje Srbije – Batut Marija Bulatović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Vesić je istakao da je cilj sastanka bio da se predstavnici svih relevantnih institucija sastanu i donesu konstruktivna rešenja kada je reč o prikazu rezultata kvaliteta vazduha u realnom vremenu i pružanju pravovremenih informacija građanima.

„Građani bi trebalo da veruju nadležnim državnim institucijama, jer one upravo postoje da bi davali pravovremene informacije o različitim pojavama, pa i o zagađenosti vazduha”, rekao je Vesić i podsetio da su se građani nedavno uznemirili kada je u medijima objavljena vest da je vazduh u Beogradu zagađeniji nego u Pekingu.

Zamenik gradonačelnika je istakao da su se dogovorili da Grad Beograd u saradnji sa RRA obavesti televizije sa nacionalnom frekvencijom da emituju svakog jutra bilten sa zagađenošću vazduha na teritoriji grada i dodao da će se nakon toga preuzimati određene mere i davati preporuke za ponašanje u pojedinim situacijama.

Prema njegovim rečima, Zavod će početi da prikazuje satnu zagađenost na svom sajtu. Trenutno se meri zagađenost koja je prosečna, ali pored toga građani će moći da vide i zagađenost po satu u određenim delovima grada.

Zamenik gradonačelnika rekao je da je sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine dogovoreno da se proširi broj mesta na kojima će se meriti zagađenost vazduha za šta će Grad zajedno sa ministarstvom izdvojiti novac za dodatne merne stanice.

„Mernih stanica trebalo bi da bude više, trenutno ih je pet na lokalnom nivou, tri državne i 18 stanica koji funkcionišu poluautomatski. Pored toga, veoma je važno i da politika grada bude usmerena ka tome da se smanjuje zagađenost. U poslednje četiri godine prioritet smo davali pešačkom saobraćaju, a ne automobilskom i to se vidi kroz urađenik 20 hiljada kvadratnih metara pešačke zone”, naveo je Vesić.

On je istakao i da će toplovod Obrenovac – Beograd znatno smanjiti zagađenost i smanjiti individualne kotlarnice.

„Porastao je broj registrovanih automobila u Beogradu za čak 50 hiljada godišnje, ali zbog toga se završava obilaznica oko Beograda. Predstoji i gradnja tunela, koji će počinjati kod sadašnje autobuske stanice i završavati se kod Pančevačkog mosta, čime će se smanjiti automobilski saobraćaj u centru za oko 14 odsto. Takođe, veliki činilac kada je reč o smanjenju zagađenosti jeste i izgradnja metroa, čija će prva faza izgradnje biti krajem 2020. godine, kao i kupovina novih 250 autobusa za gradski javni pevoz, koji će imati „evro šest” motore. Za sledeću godinu planirana je i kupovina novih 50 do 80 električnih autobusa, kao i širenje tramvajske mreže”, precizirao je Vesić.

On je zamolio medije da informacije proveravaju isključivo kod nadležnih institucija.

 „Mi ćemo učiniti da te informacije budu dostupne građanima, a ukoliko se takve situacije pojave, trudićemo se da mere opreza budu na višem nivou, te da na primer đaci za vreme fizičke nastave ne budu napolju, a sugrađani sa respiratornim problemima ne izlaze iz svojih domova”, zaključio je Vesić.

Doktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić ponovio je da Gradski zavod počinje unapređivanje sistema obaveštenja građana o koncentraciji zagađujućih materija u realnom vremenu.

„Građani će pored informacija dobiti i zdravstvene preporuke. Svi građani, a posebno oni koji imaju određene bolesti i najmlađi, biće pravovremeno obavešteni o trenutnom stanju i moći će da se adekvatno prilagode”, rekao je Šoštarić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti