Beograd krajem sledeće godine dobija novu autobusku stanicu

Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je u četvrtak radove na izgradnji nove autobuske stanice na Novom Beogradu.

On je tom prilikom podsetio da je stari objekat neuslovan, nema dovoljno kapaciteta za sve autobuse, zagušuje saobraćaj, te da nema čak ni upotrebnu dozvolu.

„Do kraja sledeće godine Beograd će dobiti autobusku stanicu kakvu i treba da ima. Ona će biti integrisana sa železničkom stanicom „Novi Beograd” i činiće jedinstvenu celinu. Rađena je prema projektu arhitekte Lojanice, pobedničkog rada na konkursu Grada Beograda. Imaće 42 odlazna perona, 20 dolaznih, kao i 18 za turističke autobuse, koji će prvi put polaziti sa jednog mesta, a ne sa različitih delova grada. Takođe, imaće i staničnu zgradu na 25 hiljada kvadratnih metara sa svim sadržajima neophodnim putnicima, kao što su banka, pošta, restorani, kafići. Garaža će brojati više od dve stotine parking mesta plus još oko pedeset na zemlji, kao i veliku taksi stanicu. Beograd će dobiti stanicu u skladu sa svim standardima“, rekao je Vesić.

Posebno je značajno to što će se stari deo grada, naročito Bulevar vojvode Mišića, rasteretiti, naglasio je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Prednost je i to što je novoj lokaciji bliži auto-put, pa će se sa nje lakše dolaziti i odlaziti, a u blizini će biti i buduća stanica metroa.

„Nova autobuska stanica gradi se kroz javno privatno partnerstvo sa kompanijom „Bas”. Deo prostora biće odvojen za Centar za upravljanje saobraćajem Grada Beograda. Na jednom mestu tu će, dakle, biti kompletna kontrola saobraćaja, kako to imaju vodeći svetski gradovi“, istakao je Vesić.

Za ovaj projekat grad je obezbedio zemljište i finansira okolnu infrastrukturu, a samu stanicu gradi „Bas”, te je to primer dobre saradnje privatnog i javnog sektora, zaključio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da je u planu da se po obodima grada izgradi i nekoliko manjih stanica, da ne bi svi autobusi morali da dolaze do ove autobuske stanice.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti