Beograd drugi najzagađeniji u Evropi, Sarajevo na prvom mestu

Foto-ilustracija: Unsplash (Ali Arif Soydaş)

Najnovniji podaci pokazuju da je indeks zagađenosti vazduha vrlo visok u Valjevu i Kosjeriću. U tim gradovima kvalitet vazduha je u kategoriji „opasan“, odnosno „vrlo nezdrav“. Beograd jutros osmi najzagađeniji grad u svetu i drugi u Evropi, iza Sarajeva. Visoka zagađenost i u Pančevu, Smederevu, Boru i Nišu.

Najnoviji podaci sajta „Air Visual“, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, ovog jutra svrstavaju Beograd na osmo mesto najzagađenijih velikih gradova. Ispred Beograda su Sarajevo, koje je prvo na listi već danima, i azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi, Katmandu, Lahor, Biškek.

To znači da je Beograd jutros drugi najzagađeniji grad u Evropi.

Indeks kvaliteta vazduha je 178, odnosno „nezdrav“, pa se građanima ne preporučuje fizička aktivnost napolju. Situacija je jutros najkritičnija u Valjevu, koji je u ljubičastom, petom stepenu po zagađenosti. Kvalitet vazduha u ovom gradu kvalifikuje se kao „vrlo nezdrav“, navodi sajt „Air Visual“.

Najnoviji podaci sajta „Air Visual“, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na osmo mesto najzagađenijih velikih gradova.

Indeks kvaliteta vazduha u ovom gradu je 232, pa se građanima preporučuje da napolje na izlaze ako ne moraju.

I Kosjerić je jutros u vrhu po zagađenosti, pošto je indeks kvaliteta 193, uz vrlo visoku koncentraciju PM-2,5 čestica.

I podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore slično – vazduh je u „jako zagađen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu. Kategorija „jako zagađen“ je, prema merenjima Agencije, najviši, peti stepen zagađenosti.

Preporuke nadležnih

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sergio Rodriguez – Portugues del Olmo)

Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve.

PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko 100 mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kaže se da je vazduh „jako zagađen“.

Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će „rasterati“ štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše da dišemo.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti