Beograd dobija 500 kilometara kanalizacije i osam fabrika za preradu otpadnih voda

Foto: Grad Beograd

Ove godine u planu je izgradnja preko 500 kilometara kanalizacije i osam fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu, navodi se u saopštenju Grada.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Obrenovac će u okviru projekta „Čista Srbija” dobiti oko 90 kilometara kanalizacije i fabriku za preradu otpadnih voda, a nakon završetka ovog projekta, preko 75 odsto teritorije Obrenovca imaće kanalizaciju, izuzev šest mesnih zajednica.

„Gradi se fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i sekundarna kanalizacija u Umci, Bariču, Moštanici, Sremčici, Ostružnici, Žarkovu i Železniku, što je preko 60 kilometara kanalizacije. U Lazarevcu gradimo skoro 100 kilometara kanalizacije i dve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikim Crljenima i Lazarevcu. U Mladenovcu se gradi 70 kilometara kanalizacije i fabrika za preradu otpadnih voda a u Sopotu skoro 80 kilometara kanalizacije i fabrika“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, odnosno za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda, a uslediće još dva tendera, izmeću ostalog tender za izgradnju same kanalizacije približne vrednosti 50 miliona evra, od čega 35 miliona daje Evropska investiciona banka, a 15 miliona evra Grad Beograd.

„Fabriku za preradu otpadnih voda i 82 kilometra kanalizacije na levoj obali Dunava počinjemo da gradimo već u februaru. Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, to jest svi će dobiti kanalizaciju. Ono što je još važnije, sve otpadne vode će biti prerađivane i tako prerađene ići u Dunav“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio da počinje izgradnja najveće fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu koju finansira Vlada Republike Srbije a čija je vrednost 285 miliona evra. Time će, kako je dodao, biti rešen problem otpadnih voda na teritoriji užeg jezgra Beograda koji pokriva oko 1,5 miliona ljudi.

On je dodao da pregovara sa stranim kreditorima kako bi se obezbedila podrška za izgradnju kompletne kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u Kaluđerici.

Vesić je podsetio da Beograd danas sve fekalije iz kanalizacije bez prerade direktno izliva u Savu i Dunav, što znači da svake godine izlivamo otprilike 60.000 olimpijskih bazena fekalija u naše dve reke.

„Imamo oko sto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Kada završimo postrojenje u Velikom selu, ukinućemo 80 takvih izliva, a kada završimo i ove druge fabrike, ukinućemo sve, što znači da ćemo konačno prerađivati otpadne vode“, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti