Beloglavi sup opremljen GPS uređajem otkrivaće slučajeve trovanja

Foto: Wikipedia/Stefan Krause

Prema stručnim procenama u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja godišnje strada od 120.000 do 170.000 divljih ptica. Ovaj problem imaju gotovo sve zemlje u regionu i njihove lokalne organizacije intenzivno se bore protiv toga. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije neprestanim radom pokušava da zaštiti ptice u našoj zemlji.

Podaci ovog društva pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Lociranje ptice koja je otrovana može da bude ključno za njeno spasavanje, kao i sprečavanje trovanja drugih životinja. U okviru projekta “Balkan detoks lajf (BalkanDetox LIFE) prvi beloglavi sup dobio je GPS (Global Positioning System) uređaj sa vrlo važnom svrhom – da pomogne u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih slučajeva trovanja divljih životinja na Balkanu

Ova tehnologija omogućiće projektnom timu da brzo pronađe i spasi otrovane lešinare, pa i otkloni opasnost za dalja trovanja. U isto vreme, beloglavi supovi pomažu u krivičnim postupcima locirajući mesta trovanja i tako smanjuju obim ove štetne prakse na prostoru sedam balkanskih zemalja.

Prvi beloglavi sup, koji je dobio GPS nazvan je Ekstremni i to zbog agresivnog ponašanja prilikom hvatanja. Na njega je ovaj uređaj postavio tim iz Fonda za divlju floru i faunu (FVFF), a na osnovu mitarenja perja zaključeno je da se izlegao 2019. godine.

Kako se navodi da sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica, on vodi poreklo iz balkanske populacije beloglavih supova. 

Planovi projektnog tima su da obeleže nekoliko beloglavih supova u klisuri Kresne, jer mnoge ptice, iz Hrvatske, Srbije i Republike Severne Makedonije, upravo ovu klisuru koriste kao mesto gde provode zimu.

Lokalne organizacije koje se bave zaštitom prirode već godinama obeležavaju beloglave supove i druge vrste lešinara GPS uređajima, ali ovo je posebno zbog inovativnog načina za praćenje ilegalnog trovanja divljih životinja.

Beloglavi supovi su društvene ptice, tragaju za hranom u grupama i brzo otkrivaju leševe životinja koristeći svoj neverovatni vid. Ova sposobnost omogućava im da brzo i efikasno konzumiraju leševe životinja, što ima ogromne ekološke koristi za prirodu, divlje životinje i ljude. Ali, to takođe znači da ako je mrtva životinja namazana otrovom, mnogi beloglavi supovi mogu biti otrovani na istom mestu, samo jednim slučajem trovanja.

Projekat “BalkanDetox LIFE”, koji sprovodi Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) se bori protiv ilegalnog trovanja divljih životinja na Balkanu izgradnjom kapaciteta i podizanjem svesti ljudi o ovom problemu. Jedan od načina je korišćenje GPS tehnologije za praćenje potencijalnih slučajeva  trovanja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti