Orla krstaš spasili lovci kod Prigrevice

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Na njivama između naselja Prigrevica i Stapar je 30. decembra 2020. godine pronađen iznemogao mladi orao krstaš (Aquila heliaca).

Pronašli su ga lovci, koji su obavestili Nenada Sprema, člana Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a koji je odmah potom obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Istog dana Zavod je pticu preuzeo i transportovao u Prihvatilište ZOO vrta na Paliću. Zbog osnovane sumnje da se radi o trovanju, orlu je pružena odgovarajuća terapija i potom je smešten u volijeru.

Na osnovu prstena na nozi utvrđeno je da se radi o mladoj ptici koja se ove godine izlegla u Slovačkoj.

Već sutradan, 31.12.2020. godine, orao je delovao bolje, pridigao se i ispravio glavu. Nadamo se da će oporavak nastaviti u dobrom pravcu i da će uskoro biti prilike da se ova ptica pusti u prirodu.

Trovanje ptica grabljivica je ozbiljan i kontinuiran faktor ugrožavanja prirode i životne sredine protiv kojeg se Pokrajinski zavod za zaštitu prirode bori na brojne načine, između ostalog i kroz međunarodni projekat PANNONEAGLE. Orao krstaš je jedna od najređih i najugroženijih vrsta ptica u Srbiji, sa samo tri poznata gnezdeća para.

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti