Bačene pare? Zašto policija u „gradu anđela“ NE koristi preko 200 e-vozila? (VIDEO)

Tokom 2015. godine policija Los Anđelesa (Los Angeles Police Department, LAPD) na sva zvona brujila je o velikoj nabavci ukupno 288 električnih automobila, od kojih je glavninu, ukupno 166 komada, činio BMW i3.

Načelnik policije „grada anđela“ i njegov zamenik su kupovinu u vrednosti od preko deset miliona dolara poreskim obveznicima opravdavali društveno odgovornim poslovanjem, uštedom sredstava na duži rok i  pozitivnim uticajem vozila na električni pogon po životnu sredinu.

Međutim, iako su deo flote LAPD duže od godinu dana, jedva da su provozani losanđeleskim ulicama i bulevarima.

I lokalno i policijsko vođstvo odvažno je govorilo o „ozelenjavanju“ praksi i tehnologija u ovom američkom gradu. Ipak, izgleda da stanovnici još nisu dovoljno ekološki osvešteni, motivisani ili pripremljeni za „zelenu“ revoluciju.

U avgustu 2017. godine, novinar televizijske kuće CBS, David Goldštajn, istragom je došao do saznanja o pređenoj kilometraži električnih policijskih automobila. Nekoliko njih „čamilo“ je u garažama sa pređenih manje od hiljadu kilometara, a najveći broj bio je onih koji su voženi do najviše deset hiljada. Na video-snimcima može da se vidi i da je policijsko osoblje e-vozni park koristilo za privatne potrebe odlaska na manikir ili ručak.

U svom izveštaju Goldštajn je zabeležio da službenici LAPD nerado sedaju za volane električnih vozila zato što im jedno punjenje baterija obezbeđuje tek 130 do 160 kilometara vožnje. Čini se da ovaj razlog ne pije vodu s obzirom na to da bi domet BMW i3 trebalo da bude sasvim dovoljan za potrebe dnevnog krstarenja policije gradom, a čak i da nije – policajcima su dostupne stanice za punjenje.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti