Avio-kompanija Rajner u gubitku skoro 200 miliona evra

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi portal Nova Ekonomija, irski niskobudžetni avio-prevoznik Rajaner (Ryanair) saopštio je da je tokom letnjeg perioda godine zabeležio gubitak od 197 miliona evra, dok se u narednom očekuju još veći, budući da se u Ujedinjenom Kraljevstvu uvodi drugi karantin od 5. novembra, piše irski portal RTE.

Za irskog avio-prevoznika ovo predstavlja prvi letnji gubitak u poslednjih 30 godina, dok je u istom periodu prošle godine kompanija ostvarila zaradu od 1,15 milijardi evra.

Izvršni direktor kompanije Majkl Oleri rekao je da će gubici najverovatnije biti još veći i to bi bio prvi godišnji gubitak od 2009.

Međutim, za razliku od svojih rivala, kompanija je izbegla nagli pad deonica nakon najnovijeg karantina u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji bi od 5. novembra, prema najnovijim odlukama trebalo da traje četiri nedelje.

Deonice Rajnera porasle su za 5,5 odsto, dok su deonice kompanija Izi Džet (Easy Jet) i Internešnl Ervejz Grup (International Airways Group) vlasnika Britiš Ervejz (British Airways), pale preko 5 odsto nakon najave najnovijeg ograničenog kretanja.

Kako navodi kompanija, prvi karantin doveo je do pada broja putnika od 80 odsto u tom periodu. U narednim mesecima se očekuje oko 38 miliona putnika, što je značajan pad u odnosu na 149 miliona koliko je prošle godine kupilo kartu za isti period.

Iz kompanije su upozorili da bi taj broj mogao dalje da se smanji ukoliko vlade zemalja Evropske unije nastave da loše upravljaju avio-prevozom i uvode nekoordinisane zabrane putovanja zbog pandemije.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti