Australijski naučnici prave beton od automobilskih guma

Foto-ilustracija: Pixabay

Australijski naučnici su pronašli način da zamene konvencionalne agregate u betonu poput šljunka i drobljenog kamena – i to delovima iz bačenih guma. Tim sa RMIT Univerziteta kaže da je ovaj novi zeleni i lakši beton ne samo ekološki značajan, već i ekonomski jer će smanjiti troškove proizvodnje i transporta.

Delovi iz guma se već koriste u zameni agregata za beton, ali dosadašnji pokušaji da se sav agregat zameni gumom, bili su neuspešni jer su rezultirali slabim betonom. Sada su naučnici sa RMIT Univerziteta uspeli da naprave izdržljiv beton u kom su tradicionalni agregati potpuno zamenjeni delovima iz korišćenih automobilskih guma.

Kako navodi studija objavljena u magazinu „Resursi, konzervacija i recikliranje„, ispostavilo se da se decenijama stara ograničenja o upotrebi velikih delova gume u betonu mogu prevazići. Tehnika uključuje upotrebu novih kalupa u kojima se kompresuje grubi agregat od guma u svež beton koji pojačava karakteristike materijala. Nakon uspešnih testiranja, sledi primena otkrića, a naučnici već tragaju za načinima da povećaju proizvodnju.

Korišćene gume u Australiji ne mogu se izvoziti što novi metod recikliranja starih guma čini još značajnijim za ovu zemlju. Procenjuje se da će do 2030. godine na otpadu godišnje završiti oko 1,2 milijarde otpadnih guma.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti