Australija uvodi zabranu na proizvode od biorazgradive plastike

Foto-ilustracija: Unsplash (Volodymyr Hryshchenko)

Savezna vlada Australije pokrenula je prvi Nacionalni plan za plastiku. Nadležni su odlučni u tome da stanu na put preteranoj upotrebi plastike za jednokratnu upotrebu i proizvoda koji na sebi imaju oznaku biorazgradivo.

Planom su precizirali kako će se boriti protiv upotrebe plastike, recimo, na plažama neće smeti da se koriste plastični predmeti. Posebnu pažnju privlači odluka u kojoj se navodi da će se upotreba biorazgradive plastike postupno ukidati.

Kada kažemo biorazgradiva plastika, svi pomislimo na plastiku koja se u potpunosti razgradi na prirodne komponente. Nažalost, to nije uvek tako jer mnogi proizvodi koji na sebi imaju oznaku biorazgradivo, zapravo su napravljeni od plastike koja se sporo i teško razgrađuje. Mnogi od njih u sebi sadrže fragmente koji kada se razgrade su toliko mali, da su nevidljivi golim okom, ali se i dalje nalaze u prirodi i našem okruženju, navodi se u saopštenju Tehnološkog Univerziteta iz Australije.

Jedan od ciljeva Nacionalnog plana za plastiku jeste da se, u saradnji sa industrijom, do jula 2022. godine postupno ukine ova “fragmentalna” plastika.

Naučnike brine i to što još uvek nije poznato koliko vremena je potrebno da se razgradi plastika od prirodnih materijala. Nema dokaza koji ukazuju na to da je nešto što je označeno kao „biorazgradivo“ bolje za životnu sredinu.

Zato je najbolje izbegavati upotrebu bilo koje vrste plastike. Jedan od predloga, koji se navodi u Nacionalnom planu, jeste zamena plastike za jednokratnu upotrebu alternativama za višekratnu upotrebu. Male promene, kao što je korišćenje staklenih flaša za vodu, šoljica za kafu ili izbacivanje iz upotrebe pribora za jelo za jednokratnu upotrebu može mnogo toga da promeni.

Mnoge zemlje sveta zabranjuju upotrebu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu jer se ona najteže reciklira. Možda će se uskoro svi ugledati na Australiju i njenu odluku da zabrani upotrebu bioplastike.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti