Antić istakao da će izgradnja TE „Kostolac B3“ doprineti energetskoj stabilnosti Srbije

aleksandar antic 2

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je u četvrtak 18. decembra 2014. godine da izgradnja novog bloka termoelektrane „Kostolac“ predstavlja kapitalni projekat koji će doprineti stabilnosti elektroenergetskog sistema Republike Srbije. On je istakao da se moraju graditi veliki energetski objekti, jer se procenjuje da će nakon 2020. godine potrošnja električne energije biti povećana. Prema njegovim rečima, u Srbiji se grade mali energetski objekti iz obnovljivih izvora energije, ali se moraju realizovati i velike investicije.

Podsetimo, u sredu 17. decembra 2014. godine potpisan je sporazum između Kine i Srbije o zajmu za drugu fazu projekta TE „Kostolac B“ u vrednosti od 608 miliona dolara. Zajam je uzet na 20 godina, sa 7 godina grejs perioda i kamatom od 2,5 odsto. Ratifikacija ovog sporazuma između Kine i Srbije očekuje se u januaru 2015. godine, a nakon toga počeće se sa realizacijom projekta.

Termoelektrana „Kostolac B3“ imaće snagu od 350MW, a za njenu realizaciju predviđeno je 58 meseci. Sporazumom je predviđeno i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje, što bi trebalo da bude završeno za 47 meseci.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti