Albanija i Srbija imaju slične probleme u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa ministrom turizma i zaštite životne sredine Republike Albanije Blendijem Klosijem u Tirani, Albanija, gde učestvuje na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji „Regionalna akcija za klimu na Zapadnom Balkanu“.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U otvorenom razgovoru razmenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima stanja životne sredine, kao i mogućnostima njenog unapređivanja na osnovu saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou.

Konstatovano je da se dve zemlje suočavaju sa sličnim problemima u zaštiti životne sredine i dostizanju neophodnih standarda u ovoj oblasti, kao i obostrana zainteresovanost da se putem regionalne saradnje i zajedničkim nastupom kod međunarodnih fondova preduzmu konkretne akcije na njihovom rešavanju.

Goran Trivan je istakao da je oblast zaštite životne sredine povod i prilika za saradnju u regionu koja će pokazati da Srbija i Albanija mogu zajednički pokrenuti i rešavati značajna pitanja životne sredine, a istovremeno, predstavljati faktor jačanja mira i stabilnosti u regionu.

Ministar je, pored jačanja bilateralne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, naglasio značaj razvijanja saradnje u širim okvirima što je nedavno izrazila i ministarska konferencija održana decembra 2018. godine u Beogradu.

Zemlje u regionu povezuju slični problemi nerešenih pitanja u zaštiti životne sredine, a pre svega nedostatak finansijskih sredstava, što ih dodatno podstiče da se povezuju i zajednički nastupaju kod međunarodnih fondova.

Albanski ministar Blendi Klosi naglasio je značaj postizanja međusobnog razumevanja i zajedničkog nastupa u obezbeđivanju podrške za realizaciju projekata koji će doneti napredak u oblasti životne sredine.

On je izrazio veliku zainteresovanost za iskustva Srbije i strateške planove, naročito u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, jačanja svesti javnosti i motivisanja javnosti i donosilaca odluka o neophodnosti zaštite životne sredine.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu preduzmu koraci za potpisivanje Memoranduma o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti