ABB realizuje projekat „NordLink“

abb logo iet.jrc.ec.europa.eu

Kompanija ABB pobedila je na tenderu za izgradnju HVDC konvertorskih stanica i kablovskog sistema koji bi trebalo da omogući prvu interkonekciju između nemačkih i norveških mreža. Projekat „NordLink“ vredan je oko 900 miliona dolara, a sprovode ga kompanije „Stattnet“ i „TenneT“ i Nemačka razvojna banka (KfW). U planu je da bude realizovan do 2020. godine.

Predviđeno je da ova interkonekcija bude duga 623 kilometra, što će je učiniti najdužom HVDC mrežom u Evropi. Prenosiće višak električne energije proizvedene iz hidroelektrana u Norveškoj nemačkim domaćinstvima i višak električne energije proizvedene iz sistema koji koriste solarnu energiju i energiju vetra iz Nemačke u Norvešku. Mreža će raditi rekordnim kapacitetom od 1400MW.

Kompanija ABB će dizajnirati, raditi inženjering i snabdevati dve podstanice snage 525kV koristeći VSC tehnologiju HVDC Light. Osim toga, ova kompanija će dizajnirati, izraditi i instalirati MI kablovski sistem snage 525kV u nemačkom sektoru koji će biti dug 210 kilometara.

Kako je istaknutio, jedna stanica koju će dizajnirati kompanija ABB biće instalirana u Tonstadu u Južnoj Norveškoj, a druga u Vilsteru u Severnoj Nemačkoj.

Inače, kompanija ABB prva je uvela HVDC tehnologiju pre oko 60 godina, a do sada je izvela oko 100 ovakvih projekata.

Sandra Jovićević

foto: iet.jrc.ec.europa.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti