Oblast zaštite životne sredine najvažnija oblast u pristupanju Evropskoj uniji

eco-expo pkzs.rs

U četvrtak 19. marta 2015. godine u okviru sajma ECO EXPO 2015 otvorena je Međunarodna konferencija „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom“.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da sistem cirkularne ekonomije predstavlja efikasno upravljanje resursima. Ona je ukazala i na značaj reciklaže i pravilnog upravljanja otpadom, kao i neophodnost promene nacionalnog sistema finansiranja oblasti zaštite životne sredine. Prema njenim rečima, potrebno je podsticati sistem javno-privatnih partnerstava jer država nije u mogućnosti da izdvoji velike sume novca za oblast zaštite životne sredine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović istakla je da je Evropska komisija produžila rok Republici Srbiji za dostavljanje planova iz oblasti zaštite životne sredine za dva meseca, tako da je rok umesto 12. april 2015. godine sada 12. jun 2015. godine.

Gospođa Božović je izjavila da je u pomenutim planovima oblast zaštite životne sredine podeljena na 10 oblasti, kao i da je u svim segmentima navedeno gde se nalazi Srbija u odnosu na zemlje Evropske unije. Takođe je istaknuto šta bi trebalo da bude urađeno kako bi se zakoni iz ove oblasti prilagodili evropskom zakonodavstvu. Prema njenim rečima, u oblasti zaštite životne sredine postoje segmenti u kojima je Republika Srbija skoro dostigla evropske standarde.

Ambasador Nemačke u Beogradu njegova ekselencija gospodin Hajnc Vilhelm istakao je da oblast zaštite životne sredine zahteva najveća ulaganja, kao i da bi neispunjavanje obaveza iz ove oblasti moglo doprineti sprečavanju pristupanja Evropskoj uniji.

Inače, Međunarodna konferencija „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom“ završava se 20. marta, a njeni organizatori su Privredna komora Zelena Srbija i GIZ projekat „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT“.

Sandra Jovićević

foto: pkzs.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti