Prvi put električni automobili pretekli broj benzinaca na putevima Norveške

Norveška je potvrdila da predvodi globalni prelazak na električna vozila, što je potvrđeno nedavnim statistikama. Po prvi put u istoriji, broj električnih automobila nadmašio je broj benzinskih automobila na norveškim putevima, dok je u avgustu, o čemu smo pisali, zabeležen novi rekord u prodaji električnih vozila, sa čak 94 odsto svih novoregistrovanih automobila na električni pogon.

Ipak, vest da je broj benzinaca pao u odnosu na električna vozila veliki je uspeh u svetu e-mobilnosti. Od ukupno 2,8 miliona registrovanih putničkih vozila, 754.303 su bila električna, dok je 753.905 koristilo čist benzin, prema podacima Saveta za informacije o drumskom saobraćaju (OFV). Ova statistika Norvešku održava na čelu uvođenja održivog transporta u svakodnevicu. Nije nemoguće da će biti prva zemlja na svetu koja će postići najveći broj električnih automobila na ulicama. 

Međutim, iako je broj benzinskih automobila pao ispod električnih, dizel automobili još uvek čine značajan deo voznog parka, sa milion registrovanih vozila i drže prvo mesto, nakon čega idu električni automobili, potom benzinci, nakon čega sledi više verzija hibrida. Prognoze pokazuju da bi električni automobili mogli nadmašiti broj dizel automobila do 2026. godine.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (markus-spiske)

Drugi rekord koji smo naveli, da podsetimo, odnosi se na prodaju novih automobila u avgustu 2024. godine, kada je čak 94 odsto svih novih registracija putničkih vozila bilo na električni pogon, nadmašujući prethodni rekord iz januara iste godine, kada su električna vozila činila 92 odsto novih registracija. U avgustu je registrovano ukupno 11.114 novih automobila, od čega je 10.480 bilo na električni pogon, što predstavlja rast od 13 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što takođe navodi OFV. 

U poslednjih 20 godina, preko milion benzinskih automobila nestalo je iz norveškog voznog parka, uglavnom u korist električnih vozila, a sličan trend se očekuje i za dizel vozila, s obzirom da je od 2017. godine i njihov pad zabeležen za preko 280.000 vozila. Iako će ovaj proces biti sporiji zbog velikog broja registrovanih dizel automobila, Norveška je već postavila temelje za dominaciju električnih automobila na svojim putevima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti