Na javnom uvidu Nacrt uredbe o proglašenju zaštite predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“

Foto-ilustracija: Unsplash (Larisa Brita)

Ministarstvo zaštite životne sredine oglasilo je Javni uvid i Javnu raspravu o Nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“.

Ova uredba predlaže zaštitu središnjeg, najočuvanijeg dela planine Rudnik, koja se ističe biološkom raznovrsnošću, značajnim geomorfološkim, geološkim, hidrogeološkim, hidrološkim i klimatskim fenomenima, karakterističnom fizionomijom pejzaža, kao i prisustvom tradicionalnog načina života, bogatog kulturno-istorijskog i duhovnog nasleđa.

Ukupna površina predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“ iznosi 10.019,80 hektara. U zaštićenom području 57,16 odsto zemljišta je u državnoj svojini, 34,66 odsto u privatnoj svojini, 6,52 odsto je crkveno zemljište, 1,51 odsto je u javnoj svojini, dok je 0,15 odsto u drugim oblicima vlasništva. Na ovom području uspostavljaju se režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena.

Pročitajte još:

Javni uvid o Nacrtu uredbe i studiji zaštite počeo je 28. avgusta i traje do 16. septembra 2024. godine. Dokumenti su izloženi za javni uvid svakog radnog dana od 10:00 do 13:00 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, u sobi 668 na adresi Omladinskih brigada 1, kao i u Zavodu za zaštitu prirode Srbije na adresi Japanska 35, takođe u Beogradu. Dokumenti su dostupni i na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Fizička i pravna lica mogu do 16. septembra 2024. godine dostaviti svoje primedbe na dokumenta u pisanoj formi Ministarstvu zaštite životne sredine, poštom ili lično na pisarnicu, sa naznakom PIO „PLANINA RUDNIK“ – Javni uvid o zaštiti, ili elektronskim putem na e-mail adresu doslic@eko.gov.rs.

Javna rasprava o dokumentima o zaštiti biće održana 12. septembra u 10:00 časova u Skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave u Kragujevcu. Tokom rasprave će se razmatrati primedbe koje su fizička i pravna lica podnela u pisanom obliku tokom trajanja javnog uvida.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti