Kikinda dobija postrojenje za prečišćavanje vode za piće

Foto: Grad Kikinda

Počeli su radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Kikindi, investicija vredna više od 11 miliona evra rešiće višedecenijski problem vodosnabdevanja grada. Završetak radova je planiran za kraj 2023. godine.

“Ovo je veliki dan za Kikindu, obišli smo početak radova na gradilištu Fabrike vode, o čemu se toliko godina priča. Zahvaljujem se svima, koji su pomogli u ovom, velikom poduhvatu za naš grad i za sve sugrađane. Zahvaljujem se ministru Momiroviću, gospodinu Hartmanu, predstavniku KFW-a, što su ovde sa nama i što su deo realizacije dugo planiranih radova. Znate, kada imate ovakav, višedecenijski problem i nakon oko pet godina, vidite da je rešenje ipak tu. Intenzivno smo radili na pronalaženju rešenja, pronalaženju najbolje tehnologije i siguran sam da će dokazana tehnologija naših prijatelja iz Nemačke doprineti da Kikinđani imaju pijaću vodu kakvu zaslužuju”, rekao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, navodi se u saopštenju.

Da je u pitanju ekološki i komunalni projekat koji je bio neophodan, rekao je i Rudiger Hartman, direktor predstavništva Nemačke razvojne banke KFW u Srbiji i dodao da je projekat, u kom učestvuje Kikinda, jedan od pet projekta vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda.

“Mnogo energije smo uložili u prethodnom periodu, kako bismo ove radove pripremili na valjan način. Želimo da od ove Fabrike vode napravimo jedan uspešan projekat, koje ćemo preneti i na druge gradove u Vojvodini, kako bismo u narednih sedam – osam godina rešili pitanje vodosnabdevanja. Očekujem da nakon dve godine, ovde završimo radove i da Kikinđani dobiju kvalitetnu pijaću vodu. Mi smo, takođe, u završnoj fazi projektovanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Planiramo da u narednom periodu počnemo i sa tim radovima“, rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Momirović je na kraju posete izjavio da očekuje da izgradnja brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde – „Osmeh Vojvodine“ bude završena u roku od četiri godine i da će, saobraćajnica duga 175 kilometara, biti na nivou najviših evropskih standarda.

Buduća putna komunikacija Bački Breg–Nakovo povezaće granične prelaze Srbije sa Rumunijom i Mađarskom i biće najbrža veza između Kikinde i Sombora, odnosno omogućiće vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom auto-putem Beograd–Subotica.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti