“Sadiša” sačuvao 72 velika stabla u Beogradu

Foto: Grad Beograd

Zahvaljujući mašini za presađivanje stabala “Sadiši”, stablo kuglastog bagrema presađeno je danas na šetalište u Bulevaru Nikole Tesle.

Ova mašina je opremljena sa četiri polukružna noža koja se pokreću hidrauličnim pogonom. Noževi se postavljaju oko stabla u položaj koji obuhvata zemlju oko korena, a kada se sva četiri noža spuste, stablo se izdiže i prenosi na novu lokaciju gde se spušta u unapred pripremljenu sadnu jamu iskopanu uz pomoć mašine i istih je dimenzija kao i busen stabla koji se presađuje.

Kako je rekao Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, “Sadiša” je do sada presadio 72 velika stabla, u budućnosti će pomoću njega može spasiti na hiljade drveća.

Direktor „Zelenila – Beograd” Slobodan Stanojević ističe da su mašinom su do sada presađivane razne vrste drveća, među njima i dosta četinara. Najveće stablo koje je na ovaj način sačuvano je visine petnaestak metara. 

Kako je dodao vredni radnici ovog preduzeća svakodnevno održavaju sve zelene površine u glavnom gradu, u toku prošle godine zasadili su oko osam i po hiljada stabala.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti