Razlog više da posadite aloe veru

Foto-ilustracja: Unsplash (Jackie Tsang)

Čuvena po svojim lekovitim svojstvima, aloe vera se već hiljadama godina koristi kao „prva pomoć“ za opekotine, manje posekotine i usporeno varenje. Slično je i danas jer ova biljka mesnatih listova i dalje „gospodari“ kućnom medicinom, a sadnja čudesne aloa vere smanjiće vašu potrebu za odlazak do apoteke.

Iako o estetici aloe možemo diskutovati, ono što je zaista važno jeste providan gel u unutrašnjosti lista. Kako se sastoji od 95 odsto vode i korisnih sastojaka među kojima je najvažniji aloin, ovaj gel ima široku primenu za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Stoga vam donosimo nekoliko činjenica o aloe veri ili, kako je kod nas zovu, aloji, koje su dovoljan razlog da se što pre ova biljka zazeleni i u vašem domu.

Vaš partner u dijeti –  Poznato je da aloin blagotvorno utiče na digestivni trakt, aktivira crevne bakterije i poboljšava kontrakciju crevnih mišića ubrzavajući varenje. Dakle, ukoliko ste na dijeti ili imate usporen metabolizam, slobodno dodajte par naseckanih listova aloje u vašu omiljenu salatu.

Idealna nakon sunčanja – Dragoceni gel aloje možete koristiti i nakon sunčanja jer će hidrirati kožu i vratiti joj elastičnost, a ukoliko ste tom prilikom zadobili opekotine, aloe vera će vam umanjiti bol i ubrzati oporavak.

Ublažava crvenilo i svrab – Osim toga, ova biljka ima antizapaljensko dejstvo pa možete tretirati crvenila, osipe, ujede i manje rane. Kako efikasno uništava bakterije zahvaljujući antimikrobskim agensima, od aloje je moguće napraviti čak i dezinfekciono sredstvo za ruke.

Kako da uspešno uzgajate aloe veru

Za one koji nisu naročito vični baštovanstvu, aloe vera je idealna biljka jer ne zahteva puno pažnje.

Ključ za uspeh je da biljku posadite u plitku saksiju jer aloe vera ima kratak koren, ali postarajte se da bude dovoljno široka kako bi vaša biljka mogla da vas obraduje izdancima koje ćete moći da presadite.

Iako otporna, i ona ima svoje „slabe tačke“, a truljenje korena je česta pojava usled prekomernog zalivanja. Najbolje je zato da na dno stavite kamenje, potom pesak, a tek onda zemlju kako bi višak vode mogao da otiče. Leti je zalivajte jednom nedeljno, a neka zimi to bude jednom mesečno jer su tada metabolički procesi biljke usporeni.

Aloe vera ne podnosi niske temperature jer se voda u listovima može zalediti, pa je pre prvih mrazeva morate uneti negde gde je temperatura umerena (izbegavajte dnevnu sobu jer ni previsoke temperature zimi nisu poželjne).

Mnogo je razloga da se aloja, biljka koju je priroda nesebično podarila čovečanstvu, nađe u našoj svakodnevnoj upotrebi. Pa, kada je tako, možda razlog više nije ni potreban.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti