U Evropskoj uniji je povećana stopa prekoračenja dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), ali je ocenila da je „malo verovatno“ da testirani prehrambeni proizvodi „predstavljaju zabrinutost za zdravlje potrošača“.
Od 91.015 uzoraka hrane, 95,5 odsto je bilo u okviru zakonom dozvoljenog nivoa koncentracije ostataka pesticida u hrani. U 4,5 odsto uzoraka prekoračen je maksimalni nivo ostataka pesticida (MRL), ali je u delu tih uzoraka uzeta u obzir greška u merenju.
Stopa prekoračenja MRL je, ipak, povećana sa 4,1 odsto 2017. godine na 4,5 odsto 2018, navodi se u godišnjem izveštaju EFSA.
Izveštaj je zasnovan na analizi podataka zvaničnih nacionalih kontrolnih aktivnosti u državama članicama EU, Islandu i Norveškoj.
U malo više od polovine analizirane hrane (52,2 odsto) nisu detektovani ostaci pesticida. U 47,8 odsto uzoraka nađeno je jedan ili više pesticida, a u 29,1 odsto ostaci više pesticida, što je za gotovo 2 odsto više nego 2017. godine.
Neke vrste voća i povrća sadržale su više tragova pesticida od drugih.
Na primer, više od 75 odsto ribizli i borovnica i više od 65 odsto grožđa, jagoda, trešanja i krušaka sadržalo je ostatke dva ili više pesticida, a u jednom uzorku godži bobica iz Kine nađeni su ostaci 29 različitih pesticida.
Od 2015. do 2018. godine udeo uzoraka u kojima je prekoračen MRL povećan je, na primer, u bananama, paprici, plavom patlidžanu i grožđu, ali je opao u brokoliju, devičanskom maslinovom ulju i kokošijim jajima.
Generalna direktorka Evropskog udruženja za zaštitu useva Žeraldin Kutas izjavila je za briselski Euraktiv da izveštaj EFSA „još jednom potvrđuje da je snabdevanje hranom u Evropi među najbezbednijim na svetu“.
Pročitajte još:
Međutim, mreža oganizacija za delovanje protiv pesticida PAN Evropa saopštila je da izveštaj pokazuje da su ljudi izloženi delovanju mešavine pesticida i da jedna trećina hrane u Evropi sadrži ostatke dva ili više pesticida. Ta organizacija je pozvala evropske vlasti da procene uticaj tih mešavina pesticida na zdravlje ljudi, a ne da rade bezbednosne procene kao da su ljudi izloženi jednom pesticidu. Time bi bio smanjen nivo ostataka pesticida u hrani koji se smatra bezbednim.
EFSA je u izveštaju iznela i niz preporuka kako bi povećala efikasnost evropskih sistema za kontrolu hrane.
Jedna od njih tiče se nekoliko pesticida čije korišćenje nije odobreno u EU, a čiji su ostaci više puta nađeni u nasumičnim uzorcima hrane proizvedene u EU, i to u količini većoj od dozvoljene. Neki od tih pesticida su ometoat i hlorfenapir, a EFSA je preporučila članicama EU da istraže razloge toga i preduzmu adekvatne mere.
Izvor: Euraktiv.rs