Zaštita malih poljoprivrednika od oligarha i kriminalaca u EU je neophodna, ističu aktivisti

Grupa Evropska narodna partija (EPP) u Evropskom parlamentu zatražila je 13. maja zakon Evropske unije kojim će se sprečiti oligarsi i „otimači“ poljoprivrednog zemljišta da uzimaju subvencije EU na štetu malih i srednjih poljoprivrednih biznisa. Takva praksa raširena je u istočnoj Evropi i Italiji.

„Novim zakonom treba da se ograniče subvencije po osobi, uvede jasan registar pravih vlasnika kompanija i spreči krađa zemlje“, rekla je evroposlanica iz grupe narodnjaka Monika Holmajer koja predsedava Odborom za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Warren Wong)

„Fondovi EU se u nekim članicama sistematski zloupotrebljavaju od strane široko rasprostranjenih oligarha ili kriminalnih struktura. Sukob interesa češkog premijera (Andreja) Babiša i drugih moguće oligarhijskih struktura bio je poziv za promenu pravila EU koja se odnose na to koliko jedna osoba može da dobije iz EU budžeta“, rekla je Holmajer koja je autorka izveštaja parlamenta o tome kako Evropska komisija upravlja fondovima EU.

„EU takođe mora da ponudi mehanizam direktnog izveštavanja za male farmere čiju su zemlju koja ispunjava uslove subvencije ukrale kriminalne mreže, kao što je Agencije EU za borbu protiv prevara (OLAF) izvestila o slučajevima u Slovačkoj i Italiji“, dodala je ona.

O njenom izveštaju će se glasati u Evropskom parlamentu 13-14. maja.

„To što u nekim zemljama samo nekoliko biznisa dobija ogroman deo subvencija EU nije pošteno, niti je u skladu sa ciljem strukturnog finansiranja EU. Korist od EU fondova treba da ima većina poreskih obveznika EU a ne da se njihovim novcem plaćaju oligarsi“, rekla je Holmajer.

Ona je dodala da će to biti deo zahteva EPP u predstojećim pregovorima o dugoročnom budžetu EU.

„Evropska komisija treba da predloži budžetska pravila kojima se precizira maksimalna suma koju fizička lica i velika imanja u vlasništvu više kompanija mogu da dobiju iz kohezionog i poljoprivrednog fonda EU“, istakla je Holmajer.

Foto-ilustracija: Unsplash (Social.cut)

Prema EPP, mere protiv oligarha treba da prati registar krajnjih korisnika i njihovih pravih vlasnika kako bi se došlo do transparentnosti u pogledu toga ko dobija fondove EU.

„Želimo standard izveštavanja o tome ko su fizička lica koja stoje iza krajnjih korisnika EU fondova širom članica. Ako je jedna osoba vlasnik matične kompanije, mora da se vidi da subvencije koje su primila zavisna preduzeća završavaju u istim rukama“, objasnila je Holmajer.

U parlamentarnom izveštaju Monike Holmajer posebna pažnja je posvećena praksi „grabljenja“ zemlje.

Poljoprivrednici moraju da znaju da će ih EU zaštiti ako to ne urade nacionalne vlasti. Zato grupa EPP traži mehanizam preko koga poljoprivrednici kojima je naneta šteta mogu da se žale direktno Evropskoj komisiji“, zaključila je Holmajer.

Izvor: Euraktiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti