Japanski volonterski program za prekomorsku saradnju sa opštinama u Srbiji

 

Foto: Opština Knić
Foto: Opština Knić

Predstavnik Kancelarije Japanske Agencije za Međunarodnu saradnju (JICA) Hori Matsu preključe je posetio opštinu Knić kako bi rukovodstvu lokalne samouprave predstavio Japanski volonterski program za prekomorsku saradnju sa opštinama u Srbiji.

Program je deo sporazuma koji je Srbija potpisala sa Japanom, a koji predviđa da eksperti iz Japana pomažu razvoju lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, poljoprivrede, zdravstva, sporta…

Gospodin Matsu je čelnicima opštine Knić predstavio svrhu, tok, cilj i plan rada Japanskog volonterskog programa, kao i način apliciranja za ovaj program od strane lokalne samouprave u oblasti poljoprivrede.

Inače, Japanska Agencija za Međunarodnu saradnju (JICA) sprovodi volonterske programe širom sveta.

Volonterski program se fokusira na slanje japanskih građana koji žele da učestvuju u podršci zemljama u razvoju i koji imaju adekvatne sposobnosti, znanje i iskustvo da odgovore na potrebe za podrškom iskazane od strane partnera u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Program ima tri cilja: 1. Saradnja na socijalnom i ekonomskom razvoju, kao i rekonstrukcija zemalja u razvoju; 2. Promocija međunarodne dobre volje i produbljivanje međusobnog razumevanja i 3. Razvoj međunarodnih perspektiva i predstavljanje stečenog iskustva japanskim zajednicama.

JICA je prvo započela Seniorski volonterski program koji i funkcioniše već nekoliko godina. Senior volonteri pomažu u različitim oblastima.

Kancelarija Japanske agencije za Meðunarodnu saradnju u Srbiji planira da aktivira i juniorski program ili Program Volontera u prekomorskoj saradnji (JOCV).

To je jedan od najstarijih volonterskih programa u svetu, započet 1965. godine.

Uključuje volontere između 20-39 godina i do sada je preko 40 000 japanskih volontera volontiralo u 88 zemalja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti