Srbija unapređuje energetsku efikasnost i štedi

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je  da su unapređenjem energetske efikasnosti jednog broja javnih objekata u Srbiji ostvarene uštede energije u proseku od 40 odsto po svakom objektu, poručivši da je energetska efikasnost prioritet tog Ministarstva.

U obraćanju učesnicima konferencije „Energetski efikasna Srbija“ Antić je putem video-poruke, naglasio da će ova godina biti posebno značajna jer će na energetsku mrežu biti pušteno oko 250 megavata novih postrojenja, pre svega iz energije vetra, a u narednoj godini se očekuje još približno 250 megavata.

Srbija je konačno počela da štedi energiju, rekao je ministar, navodeći da se očekuje da ćemo se do 2020. godine približiti ciljevima koji se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije, te da se svake godine nastoji da se različitim merama smanji finalna potrošnja energije za oko jedan odsto.

U tom smislu, postignuti su dosta dobri rezultati u proteklih nekoliko godina, naglasio je on, ukazavši na to da je Budžetski fond za energetsku efikasnost zajedno sa lokalnim samoupravama već uspeo da unapredi jedan broj javnih objekata, a uštede i efekti iz tih projekata su izuzetni.

Za svaki od tih objekata koji su energetski unapređeni uštede energije su u proseku 40 odsto. To je veliki motiv da nastavimo u tom pravcu i to ćemo učiniti, pri čemu očekujemo da ćemo unaprediti sam Fond i daleko veći iznos sredstava usmeriti u tom smeru, poručio je Antić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti