Saglasnost za zelenu energetiku

Foto: Milisav Pajević
Foto: Milisav Pajević

Gradsko veće je na sednici održanoj 14. maja dalo saglasnost na zaključenje Ugovora o saradnji u oblasti održivog razvoja i zelene energetike između grada Kragujevca i CEDEF – a.

Ugovorom će biti definisane obaveze o kojima su se ugovorne strane sporazumele, a odnose se na međusobnu saradnju u sprovođenju aktivnosti koje se tiču oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, urbane mobilnosti i zaštite životne sredine.

Kragujevac, Požarevac, Zrenjanin, Gornji Milanovac i Nova Crnja će na taj način, zajedno sa CEDEF-om, postati deo mreže koja obuhvata preko 1000 gradova i opština iz preko 30 zemalja. Cilj ovakvog nastupa je snažnije i jasnije prepoznavanje potreba koje imaju sugrađani i direktnije pronalaženje neophodnih sredstava kod Evropskih institucija i investitora.

Inače, na 15 – godisnjicu od svog osnivanja CEDEF je krajem aprila, postao član u ekspertskoj organizaciji posvećenoj energetski efikasnim i održivim gradovima sveta “Energy Cities“. CEDEF i pet lokalnih samouprava iz Srbije, kroz kolektivno članstvo, potvrđuju svoju posvećenost pitanjima održivog razvoja.

Gradsko veće je na sednici donelo i zaključak o pokretanju inicijative za izradu Plana detaljne regulacije “Kasarna Milan Blagojević“ čiji je osnovni cilj redefinisanje posebne namene u cilju prilagođavanja programskim tendencijama razvoja poslovanja, kulture, obrazovanja i stanovanja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti