Pitanje zaštite životne sredine meša se u sve oblasti života

Foto: Vlada Republike Srbije

Na Skupu Koordinacionog mehanizma za saradnju u šumarstvu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Goran Trivan, je rekao da se pitanje zaštite životne sredine meša u sve oblasti života, jer bez toga nema budućnosti planete.

Pošumljavanje je najjednostavniji, najjeftiniji i najefektniji način za borbu protiv klimatskih promena, koji nije skup, a nema alternativu ni u jednoj metodi poznatoj čovečanstvu, izjavio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine.

Niko od nas ne može da uradi ništa sam da bi se stvari promenile, potrebna je inicijativa na globalnom nivou, ukazao je Trivan, koji je pozvao Kinu da pokrene akciju „da planeta postane mesto koje ćemo pošumljavati“.

Trivan je pozvao države regiona da prihvate inicijativu Srbije o pošumljavanju.

Nacionalni koordinator Srbije za saradnju u okviru inicijative Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1) Aleksandar Antić ocenio je da je taj mehanizam, kao multirateralni vid saradnje, prespektiva za čitav region, jer ima tri ključne stvari.

Kako je precizirao, prva je mogućnost da se sa kineskim partnerima razvijaju zajednički projekti u svim oblastima, drugi je što je uticao na razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Kine, a treći i najvažniji, jeste da je taj mehanizam doveo zemlje članice 16+1 da se bolje razumeju i sarađuju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je konstatovao da je tema šumarstva s punim pravom jedna od kjučnih oblasti saradnje Kine i 16 država Evrope, a da je rezultat već vidljiv.

Šume su neophodne za razvoj i opstanak društva. Njihov značaj raste iz trena u tren. Zato se nameće odgovornost gazdovanja šumama, ne samo zbog nas nego i naše dece i budućih generacija, upozorio je Nedimović.

Zamenik direktora kineske državne administracije za šumarstvo Liu Dungšeng rekao je da njegova zemlja predlaže da se, pet godina posle pokretanja inicijative u oblasti šumarstva, sumiraju rezultati i naprave planovi za program saradnje u okviru 16+1.

On je naglasio i da je potrebno da se ostvari bilateralna saradnja između naučnih instituta, fakulteta i kompanija, i naveo da je Kina takve bilateralne sporazume potpisala sa pet od 16 zemalja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti