150 miliona za energetski sektor Albanije

World-Bank

Svetska banka (World bank) odobrila je Albaniji zajam od 150 miliona dolara koji će biti iskorišćen za finansiranje energetskog sektora ove zemlje. Pomoću zajma biće poboljšana pouzdanost snabdevanja električnom energijom i finansijska održivost sektora.

Albanija beleži deficit od preko 550 miliona dolara zbog toga što potrošači ne plaćaju električnu energiju, a s obzirom da se celokupna proizvodnja električne energije oslanja na hidroelektrane čest je i uvoz energije tokom suša.

Vlada Albanije planira da oporavi energetski sektor kroz diversifikaciju izvora energije, smanjenje gubitaka i poboljšanje naplate, kao i poboljšanje tržišnog modela vlasti u skladu sa direktivama Evropske unije.

Ovaj projekat sastoji se od četiri komponente: obezbeđivanje električne energije iz uvoza kao kratkotrajna podrška energetskom sistemu, unapređenje distributivne infrastrukture, napređenje centra za prenos podataka, podrška reformi energetskog sektora i implementacija projekta.

Inače, u junu ove godine potpisan je ugovor između albanske vlade i češke energetske kompanije ČEZ, što je doprinelo tome da Svetska banka odobri zajam Albaniji.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti