Naučnici stvorili antitela za koronavirus zahvaljujući lami

Foto-ilustracija: Unsplash (Adrian Dascal)

Istraživači sa teksaškog Univerziteta u Ostinu, Nacionalnog instituta za zdravlje i belgijskog Univerziteta u Gentu navode da su zahvaljujući lami stvorili antitela koja, kako tvrde, mogu da štite ljudske ćelije od virusa KOVID-19.

Tim naučnika je još pre četiri godine počeo da istražuje antitela koja mogu da se suprotstave virusima SARS ili MERS, koja su povezani sa novim koronavirusom. Tada su lami zvanoj Vinter, koja ima četiri godine i živi na farmi u belgijskom selu, ubrizgane bezbedne doze virusa SARS i MERS, prenosi Skaj njuz.

Naučnici su zatim iz Vinterove krvi izolovali antitela nastala kao odgovor na ubačeni antigen. Veruje se da ova antitela mogu u sprečavanju buduće infekcije.

Ovo je korišćeno za stvaranje novog antitela za koje naučnici kažu da moze da spreči SARS-CoV-2, koronavirus koji uzrokuje da KOVID-19 inficira ćelije.

„Ovo je jedno od prvih antitela za koje se zna da neutrališe SARS-CoV-2“, kaže Džejson Meklelan, vanredni profesor molekularne bionauke Univerziteta u Ostinu i jedan od autora studije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti