Koji je uzrok zamućenja reke Moravice? (VIDEO)

Foto: D. B.

Nakon što se između aleksinačkih sela Subotinac i Kraljevo reka Moravica zamutila i voda dobila plavičastu boju, na teren su izašli vodoprivredni inspektori, uzorkovali je, ali zvaničnih informacija o uzroku još nema. Voda je plave boje u neposrednoj blizini postrojenja za prečišćavanje pijaće vode “Bresje”, a da li su hemikalije koje su završile u vodi iz tog postrojenja, iz JKP “Vodovod i kanalizacija” Aleksinac ne odgovaraju.

Da je Moravica neobične boje primetili su meštani Kraljeva i ribolovci, pa su to prijavili inspekciji i Opštini Aleksinac. Vodni inspektor je izašao na teren, potvrdio je za Južne vesti šef niškog odseka Dragoslav Đorđević.

Kako saznajemo, voda je uzorkovana i čekaju se rezultati analiza koje bi trebalo da utvrde šta je razlog za zagađenje reke.

I dok si ribolovci uplašeni za ribe koje se nalaze u reci, Miodrag Petrović iz Zajednice ribolovaca “Timočka krajina” kaže da nije došlo do pomora ribe.

Dok se čekaju odgovori iz Ministarstva i rezultati analiza, sumnja koji izražavaju meštani, ali i nezvanično neki od nadležnih, jeste da je voda poplavela zbog hemijskog preparata koji ispušta fabrika za preradu vode.

I neki žitelji Kraljeva veruju da je upravo to uzrok pošto je reka zamućena baš u delu koji je blizu postrojenja za preradu vode “Bresje” .

Da li postrojenje ispušta neke materije u Moravicu, da li je zato došlo do problema i kakve bi posledice mogle da budu, pitanja su koja su ostala bez odgovora, jer direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Aleksinac Dragiša Simić nije odgovarao na pozive.

Autor: Jelena Canić Milanović

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti