Završena rekonstrukcija škole u Leskovcu

Od srede, 22. januara, učenici i zaposleni u Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ rade u prijatnijem, komfornijem i modernijem ambijentu jer je rekonstrukcija ove obrazovno-vaspitne ustanove koja uključuje renoviranje fasade, krova, zamenu oluka i gromobranske konstrukcije i nabavku opreme, završena.

Ovaj projekat, vredan oko 218.000 evra, je realizovan uz finansijsku pomoć Evropske unije, koja je preko EU PRO programa obezbedila 150.000 evra, a ostatak sume je izdvojen iz budžeta grada. Pored toga, grad je finansirao sanaciju jednog toaleta iznosom od 1,3 miliona dinara, a ostali toaleti će u najskorijoj budućnosti biti rekonstruisani.

Foto: Grad Leskovac

Ovim povodom je u prisustvu nastavnika i učenika OŠ „Vasa Pelagić“ održana pres konferencija na kojoj se prisutnima obratio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji se zahvalio predstavnicima EU PRO jer su prepoznali važnost obnavljanja škola.

„Pored škole „Vasa Pelagić“, želim da vas da podsetim da smo uz pomoć EU PRO programa energetski sanirali i školu Trajko Stamenković, gde smo zajedno uložili 105 hiljada evra.“

„Zadovoljan sam činjenicom što smo velikim zalaganjem uspeli da sa preko 240 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola. Pored te sume, značajna sredstva izdvojena su za sređivanje učionica, toaleta, fiskulturnih sala, terena, školskih dvorišta, postavljane ograde. Ukratko, za sve što našim učenicima omogućava da rade kvalitetnije i uče bolje, da im boravak bude prijatniji u školskim klupama.“ Gradonačelnik Cvetanović je naglasio da će se u narednom periodu planira rekonstrukcija i dve velike škole: Škole za tekstil i dizajn i Trgovinsko-ugostiteljske škole.

Aleksandar Janković-Cincar, direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove tom priliom istakao je sledeće:

„Želim da istaknem višestruki značaj ovog projekta sanacije energetske efikasnosti naše škole. S jedne strane je bitan estetski izgled, s druge strane sama činjenica da ovaj projekat omogućuje uštedu različitih tipova energije, a da istovremeno bude obezbeđen jedan topliji ambijent za naše učenike i zaposlene tokom njihovog boravka i rada u školi. Treći značajan efekat ovog projekat jeste i edukativan, imajući u vidu da je sada naš zadatak da ukazujemo stalno na značaj energetske efikasnosti i da istovremeno podstičemo njihov osećaj da daju svoj doprinos za uštetu različitih tipova energije.“

Direktor Janković je nakon toga podelio zahvalnice gradonačelniku Cvetanoviću, predstavnicima EU PRO programa, kao i Odeljenju za društvene delatnosti.

Menadžer sektora za infrastrukturu EU PRO programa kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge Dragana Novaković kazala je:

„Đaci i nastavnici ove škole će sada imati značajno bolje uslove za učenje i za rad, a to je upravo cilj projekata koje sprovodi EU PRO – bolji kvalitet života i uslova stanovništva. Radovi koji su obuhvatili renoviranje fasade i krova doprineće energetskoj efikasnosti ovog objekta i podići će energetski razred ovog objekta iz klase energetskog razreda G u energetski razred D. Projekat se bavi i podizanjem kapaciteta i znanja ljudi zašto je važna energetska efikasnost i zašto je važno racionalno trošiti energente.“

S tim u vezi je danas održana radionica o oboljšanju energetske efikasnosti za sve zaposlene u školi, za čiju realizaciju je EU PRO angažovao profesora Aleksandra Janjića sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

Izvor: Grad Leskovac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti