Ugradnja novih kontejnera u Sarajevu

Foto: Grad Sarajevo

Na području opštine Novi Grad u toku je realizacija projekta ugradnje nadzemnih rezervoara za selektivno odlaganje komunalnog otpada tipa „Zvono“.

Ova vrsta kontejnera biće postavljena na širem području opštine Novi Grad, u naseljima Dobrinja, Švrakino Selo, Olimpijsko Selo, Aneks, Otoka, Boljakov i Buća Potok i Dobroševići. Ukupno će biti postavljena 34 rezervoara, zapremine 2.500, 3.000 i 3.750 litara. Za realizaciju ovog projekta iz opštinskog budžeta izdvojeno je 200.000 KM, a njegovom realizacijom nastoji se uvođenje reda u oblasti odlaganja kućnog otpada.

Sistem ovakve vrste kontejnera omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada, čime se značajno unapređuje komunalna higijena. Jedan kontejner tipa „Zvovo“ zapremine 2.500 l menja 2,5 kontejnera, zauzima manje prostora, praktičniji je za montažu, prenosiv je, otporan na vodu i vatru.

Odloženi otpad je zatvoren, čime je onemogućeno njegovo raznošenje i širenje neprijatnih mirisa. Pomoću ove metode selektivnog odlaganja otpada naselja izgledaju urednije i čistije. Ovaj sistem za selektivno prikupljanje otpada doprinosi zaštiti i očuvanju životne sredine, uz podizanje svesti stanovništva, kako o važnosti separacije otpada, tako i prednostima reciklaže.

Posude za prikupljanje otpada tipa “Zvono” već su postavljene u ulicama Habibe Stočević, Nurije Pozderca, Esada Pašalića, Avde Ćuka na Dobrinji i u ulici Žrtava Fašizma na Otoci. Na još 12 lokacija urađene su podloge na koje će u narednim danima biti postavljene posude za odlaganje otpada u ulicama Sulejmana Ef. Musića u Švrakinom Selu, Avde Ćuka, Trg Grada Pato, Luja Pastera, Habibe Stočević, Nurije Pozderca, Esada Pašalića i Dobrinjske Bolnice na Dobrinji.

U narednom periodu, sledi postavljanje rezervoara u ulicama Nusreta Aganovića u Buća Potoku, Safeta Zajke, Smaila Šikala u Boljakovom Potoku, zatim u ulicama Ahatovićka i Put devojačke vode u Dobroševićima.

Rezervoari će biti postavljeni i u ulicama Olimpijska na Mojmilu, Sulejmana Filipovića, Trg Sabora bosanskog, Omera Hajama i Omladinskih radnih brigada na Dobrinji, te ulici Muftije Džabića na Aneksu, saopšteno je iz Opštine Novi Grad.

Izvor: Grad Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti