Nove odluke za očuvanje životne sredine u Somboru

Foto: Wikipedia/Gmihail

Na 189. sednici Gradskog veća grada Sombora kojom je predsedavala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, članovi Gradskog veća razmotrili su 11. tačaka dnevnog reda.

Između ostalog usvojen je Predlog godišnjeg plana rada komunalne policije grada Sombora za 2020. godinu, predlog Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga sa predlogom programa mera prevencije stvaranja otpada od plastičnih kesa, sa planom za njegovo sprovođenje. Uputstvo o radu trezora grada Sombora za 2020. godinu, predlog Pravilnika u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu i Odlukom o Budžetu grada Sombora za 2020. godinu.

Od finansijskih pitanja, između ostalih, usvojeni su finansijski planovi mesnih zajednica za 2020. godinu usklađeni sa Odlukom o Budžetu grada Sombora za 2020; usklađeni finansijski planovi iz oblasti obrazovanja sa Odlukom o Budžetu grada Sombora za 2020; kao i finansijski planovi odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine za 2020. godinu po programima zaštite životne sredine i finansiranja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Osnovni razlog za donošenje Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga i Programa mera prevencije stvaranja otpada od plastičnih kesa, sa planom za njegovo sprovođenje, nalazi se u potrebi da se poštujući, odnosno sprovodeći, odredbe Preporuke o utvrđivanju mera za otklanjanje štete koja se nanosi ekosistemu, usled neodrživog korišćenja i bacanja proizvoda izrađenih od plastike, sačuvaju prirodni resursi i dobra i spreči degradacija, zagađivanje, odnosno uništavanje životne sredine. Prema ovoj Odluci, trgovci u maloprodajnim objektima su u obavezi da preduzimaju mere na prevenciji stvaranja otpada od plastičnih kesa u maloprodajnim objektima i uslužnim i drugim delatnostima, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese kao što su papirne ili platnene torbe.

Ova odluka primenjivaće se od 1. januara 2021. godine.

Izvor: Grad Sombor

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti