Kroz projekat „Udahnimo život prirodi“ grad Užice dobija nova pluća

Projekat „Udahnimo život prirodi“ vredan 1,7 miliona dinara realizuje se sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Užica. Ukupna površina parcela koje se pošumljavaju na teritoriji šireg gradskog jezgra je 5,22 hektara. Trenutno se izvode radovi na pošumljavanju tri parcele u Velikom parku, površine oko 1,5 ha, a narednih dana biće pošumljena i ostala površina koja se nalazi na Belom groblju.

Foto: Grad Užice

„Kroz projekat ‘Udahnimo život prirodi’ koji sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine ulažemo novac sa ciljem da krenemo u ozbiljnu akciju pošumljavanja na teritoriji našeg grada. Činimo sve što je moguće da naš grad učinimo boljem mestom za život, da ga ostavimo mladim Užičanima kao mesto koje je dovoljno dobro da bi u njemu poželeli da ostanu“, naveo je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Gradonačelnik Petković je naglasio da je cilj pošumljavanja povećanje procenta zelenih površina u gradu, sprečavanje erozije tla na tim površinama i samim tim i kvalitetniji vazduh koji ćemo udisati. „Možemo da se pohvalimo da smo u ovom momentu grad koji na svojoj užoj teritoriji pošumljava najveću površinu“, istakao je gradonačelnik.

Foto: Grad Užice

„Naš grad pošumljavanjem dobija nova pluća kojima će disati i koja će pomoći u prečišćavanju vazduha, sprečavanju erozije tla, daljoj degradaciji zemljišta i naravno ulepšati Veliki park koliko je to moguće“, istakao je zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

„Na ovom lokalitetu smo imali veštački zasađenu smrču koja se nije pokazala kao dobra, 2012. godine došlo je do sušenja i ta stabla su 2013. godine morala da budu uklonjena. Ovaj put smo izabrali drvo javor, jer je otporan na uslove gradske sredine, takođe smo uzeli kontejnerske sadnice javora koje imaju 30 do 40 procenata veći uspeh prilikom pošumljavanja“, dodao je on.

Foto: Grad Užice

„Sadnice su nabavljene iz rasadnika Javnog preduzeća ‘Srbijašume’ u Požegi jer je lokalitet blizu, samim tim uslovi su slični našim, a sve sa ciljem da nam pošumljavanje bude što uspešnije. Ako nam vremenski uslovi dozvole, nadamo se da će za 20 dana biti završeno pošumljavanje u Velikom parku i na Belom groblju“, naveo je Stanisavljević.

Mis Eko Srbije Anastasija Murić, poreklom Užičanka, i novi svetski prvak u kik-boksu Nikola Filipović su takođe učestvovali u akciji pošumljavanja.

„Želela bih da se zahvalim Gradu Užicu i Ministarstvu za životnu sredine koji su me pozvali da budem deo projekta ‘Udahnimo život prirodi’. Moja misija, kao Mis Eko Srbije, je da podignem svest, kako kod mlađih generacija, tako i kod starijih, koliko je bitno da pazimo i čuvamo prirodu“, rekla je ovom prilikom Anastasija.

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti