Održana konferencija povodom projekta GReENERGY

Foto: Interreg IPA CBC

Krajem septembra kao deo projektnih aktivnosti UNSPMF (Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet) organizovao je konferenciju povodom početka realizacije projekta GReENERGY. Konferencija je održana u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, 24. septembra.

Na konferenciji je prisustvovalo 55 učesnika iz 18 različitih institucija: Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, JKP „Zelenilo“, Agencija za energetiku Grada Novog Sada, Galens Invest, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad, Banka Poštanska štedionica, KLER Novi Sad, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, Građevinski i Arhitektonski fakultet Osijek, Grad Osijek, Radio-televizija Vojvodine, Novosadska televizija, list „Dnevnik“, Radio Novi Sad, Novosadski reporter, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu.

Na konferenciji su predstavljene institucije koje na projektu učestvuju kao projektni partneri:

  • Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, lider na projektu
  • Javno komunalno preduzeće “Gradsko Zelenilo” Novi Sad
  • Grad Novi Sad – Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove
  • Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Univerzitet Josipa Jurija Štrosmajera u Osijeku
  • Grad Osijek

Pored toga, konferecija je imala za cilj da ukaže na značaj projekta ne samo za stručnu već i širu javnost, uključujući i lokalne i regionalne institucije, budući da se bavi temom koja se tiče svakodnevnog života svih nas koji živimo i radimo u gradskim sredinama – a to su klimatske  promene, odnosno stvaranje povoljnije mikroklime postavljanjem zelenih krovova i zidova i njihova održivost upotrebom obnovljivih izvora energije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Micah Hallahan)

Jedan od zajedničkih izazova gradova u hrvatsko-srpskom pograničnom području jeste i porast  potrošnje energije u javnim zgradama, a koji se javlja kao posledica nedovoljne energetske efikasnosti, nedovoljne iskorišćenosti obnovljivih izvora energije i nedovoljne informisanosti i znanja donosioca odluka ali i šire javnosti, vezanih za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Upravo zbog toga, cilj GReENERGY projekta jeste rešavanje navedenog izazova postavljanjem zelenih krovova i zidova kao i solarnih panela na odabranim zgradama u Osijeku i Novom Sadu, kao i njihova promocija praćena edukativnim aktivnostima. Evropska Unija preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, sufinansira GReENERGY projekat u iznosu preko milion evra, a ukupna vrednost projekta iznosi oko 1.360.ooo evra. Sve projektne aktivnosti i navedeni ciljevi biće realizovani do 14. januara 2022. godine.

Izvor: Interreg IPA CBC

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti